Gegrilde pittige makreel
Makreel kennen we vooral in gerookte vorm, maar deze vis is ook heerlijk om zelf te bakken of grillen en dat wordt nog wel eens vergeten. Ga naar de markt of goeie vishandel en vraag of ze de hele makreel daar voor je willen fileren. Dit recept is heel geschikt voor als je bezoek krijgt, want je marineert de vis van te voren. Alleen grillen, bakken of bbq en klaar is kees. Daarbij is de vis heel gezond en ook niet duur. Er is eigenlijk geen reden waarom je hem niet zou willen maken. A healthy Delight!♥
What’s in the Basket
4 makreel filets, gefileerd
1 limoen, in partjes gesneden
bosje koriander, grof gehakt
3 cm verse laos, verkrijgbaar bij de Toko, geschild en in dunnen plakjes gesneden
1 rode peper, in ringetjes gesneden
1 el Thaise vissaus, (nampla) verkrijgbaar bij de Toko
1 teen knoflook, fijn gesneden
4 bosuitjes, alleen lichtgekleurde deel
1 tl palmsuiker, verkrijgbaar bij de Toko, of gebruik bruine basterdsuiker
2-3 el zonnebloemolie
vijzel, grill pan of bbq, plastic folie, aluminum folie
1. Doe de laos, rode peper, knoflook, bosui in de vijzel en wrijf de ingrediënten fijn. Meng de vissaus en palmsuiker erdoor en roer tot de suiker is opgelost.
2. Was de makreel, dep droog met keukenpapier en leg ze in een schaal. Schep de pasta over de makreel en wrijf de pasta voorzichtig over de vis aan beide kanten. Dek af met plastic folie en laat minimaal 30 minuten in de koelkast marineren in de koelkast.
3. Laat de vis op kamertemperatuur komen, verhit de grill pan (of maak de bbq aan) en doe de olie in de pan. Grill de vis eerst 2-3 minuten op de huid en keer ze voorzichtig om en leg de limoenpartjes bij de makreel filets. Grill nog 2-3 minuten. Tip: gebruik een gloeiend hete pan en laat de vis rustig in de pan liggen. Als je steeds onder de vis gaat kijken dan plakt ie waarschijnlijk nog aan de pan en maak je ‘m stuk. Dus gewoon omdraaien na 2-3 minuten.
4. Pak de filets in met aluminium folie en laat ze ongeveer 3 minuten rusten. Serveer met witte rijst en strooi verse koriander over de filets, evt nog wat rode peperringetjes als je van pit houdt.
A Summer Delight!♥