Cinnamon Rolls
Het heeft even geduurd, maar na een drukke zomer en nazomer weer een teken van leven van Basket Delights. Gelukkig staan er op de blog genoeg heerlijke recepten of ideeën, maar ik moet je zeggen dat ik Basket Delights ook wel een beetje heb gemist.
Ondertussen is het Herfst geworden en wat past nu bij een natte koude regenachtige dag. Precies! Een warme zacht zoete en stroperige Cinnamon Roll, Lekker! Serveer ze warm, dan zijn ze het allerlekkerst, want de vulling is dan nog lekker stroperig…….Ik hoef niets meer te zeggen toch, dus aan de slag!
What’s in the basket
roestvrijstalen kom, bakplaat, , plastic folie, bakpapier, kartelmes en broodpan of lage gietijzeren pan
Voor het deeg
600 gr biologische bakmeel
100 gr suiker
10 gr droge biologische gist
15 gr zout
4 hele eieren plus 1 eierdooier, koud uit de ijkast en houd het eiwit apart
225ml koude melk
255 gr ongezouten zachte boter ( en wat boter om de pan in te vetten)
Voor de vulling
170gr ongezouten gesmolten boter
114gr bruine suiker
60gr kristalsuiker
1,5 el kaneel, gemalen
snufje nootmuskaat, vers geraspt
opgeklopt eiwit, voor finish
- Maak het deeg en dag van te voren. Meng de bloem, suiker, gist en zout met een mixer. Gebruik daarbij de deeghaken.
- Doe de eieren en melk erbij en mix op langzame snelheid tot het deeg een bal vormt, ongeveer 4 minuten. Zet de mixer op medium snelheid en mix nog 5 minuten tot het deeg heel glad is.
- Blijf mixen en voeg de boter lepel voor lepel toe, waarbij de boter steeds goed gemengd moet zijn voordat je een nieuwe lepel erbij doet.
- Wrijf de roestvrijstalen kom in met wat olijfolie en doe het deeg over in de kom. Bedek met plastic folie en laat 1-1,5 uur rijzen op een warme piek in huis. Het deeg is al zeer rijk dus zal niet enorm gaan rijzen.
- Bereid nu de vulling voor. Meng de gesmolten boter, bruine suiker, kristal suiker, kaneel en nootmuskaat door elkaar. Voor je de vulling gebruikt moet het eerst op kamertemperatuur komen, zodat je het goed kan uitsmeren.
- Leg het deeg op een met bakpapier bedekte bakplaat en druk met je vingers het deeg uit tot een rechthoekige plak van 2,5cm dik. Bedek met plastic folie en zet de bakplaat een nacht in de koeling.
7. Vet de lage braadpan ruim in met gesmolten boter.
8. Bestrooi het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een plak van 1 cm dikte.
9. Verdeel de vulling op het deeg en smeer het uit tot aan de randen van het deeg.
10. Rol het deeg vanaf de langste kant op en gebruik je vingers om de rol strak op te rollen.
11. Snij de rol in 4cm brede stukken met een kartelmes en verdeel de stukken in de pan, met een beetje ruimte tussen elke rol. Bedek met plastic folie en laat ongeveer 30 minuten rijzen.
12. Verwarm de oven voor op 190C. Smeer de cinnamon rolls in met het eiwit en bak ze 25 tot 30 minuten goudbruin en de vulling lekker borrelt. Laat ze een beetje afkoelen en serveer warm.
Wil je het nog gekker maken dan serveer je de Cinnamon Roll met wat slagroom of een bolletje vanille-ijs. Ik zeg doen, want het is toch al een flinke calorie bom, Oeps!
An Autumn bubbling Delight!♥