Balsamico Witlof

witlof

Balsamico Witlof

Witlof met ham&kaas of als ovenschotel is wel bekend en lekker, maar deze witlof is van een andere klasse. De smaak van de witlof is niet te vergelijken met die van de gewone Hollandse bereiding, want door het bakken van de witlof wordt deze zoet en nootachtig van smaak. Door de verhitting komen de suikers vrij en gaat de witlof karameliseren. Bij de appeltjes en de Balsamico gebeurd dat ook. De Balsamico blijft natuurlijk het zuurtje in dit gerecht en brengt alles mooi in balans. Het is een super combinatie en ééntje die hier in thuis in ieder geval zeer verslavend is geworden. Maak er een geroosterd kippetje bij en je hebt een waar feestmaal of beter gezegd A Double Francisco Delight!♥

Balsamico Witlof

What’s in the Basket

2-3 personen

5 stronkjes witlof, in de lengte door midden gesneden

1 Royal Gala appel, in dunne partjes gesneden

1 rode puntpaprika, in dunne reepjes gesneden

1 el olijfolie

50 ml mooie Balsamico Azijn

zout en peper naar smaak

1. Was de de witlof. Snij ze in de lengte doormidden en verwijder het kontje en dikke kern. Was de paprika en snij in dunnen reepjes. Schil de appel en snij in dunne partjes.

Balsamico Witlof

2. Verhit de olie in de koekenpan op half hoog vuur. Leg de witlof met platte kant in de pan, bestrooi met zout en peper en bak de witlof een beetje bruin. De witlof gaat karameliseren en dat merk je door de fijne geur die je nu ruikt.

Balsamico Witlof

3. Draai de witlof om en bak de andere kant licht bruin. Het is niet erg als de witlof een beetje uit elkaar valt. Voeg de paprika toe en schud de pan een beetje heen en weer waardoor de paprika zich mengt met de witlof. Omscheppen moet je in ieder geval vermijden. Na 2 minuten voeg je de appelpartjes toe en schud de pan weer.

Balsamico Witlof

4. Zodra de appeltjes gaan karameliseren (2 min) schenk je de Balsamico azijn over de groenten en schud de pan heen en weer waardoor de balsamico azijn zich goed verdeeld in de pan en zich mengt met de sappen van de groenten en de appel. Zet het vuur nu laag en laat alles even goed doorsudderen. De saus wordt iets dikker en heerlijk zoet.

5. Serveer direct. Tja, het ziet er niet heel mooi uit, maar zodra je het proeft is dat bijzaak. A Sweet & Sour Delight!♥

Balsamico Witlof

 

 

 

 1. Mo

  Hier een zalige variatie, als de stronkjes lof aan beide kanten bruin gebakken zijn, leg je op elk, een reep brie, deksel op de pan en na 7 minuutjes klaar om met veel smaak gegeten te worden.

 2. Jose

  Ik vond het zo’n verrassend recept. Heerlijk. Ik lust geen gekookte witlof, maar wilde dit toch eens proberen en geweldig. Wat was dat heerlijk.

 3. Katrien

  Beste,

  Het ziet er niet alleen lekker uit, het is ook lekker!

  Er is maar een klein iets waar ik me aan stoor en het heeft niets met het recept op zich te maken maar witloof is met 2 o’s en niet met 1 (witlof). De naam komt van het witte ‘loof’ (letterlijk een plant waarbij er geen onderscheid is tussen wortel, steel en blad) en dus niet van lof (iemand bejubelen).
  Zelf ben ik geboren en getogen in de witloofstreek en zo’n spellingsfoutje is niet zo leuk om te zien.

  Maar nogmaals, een heerlijk recept!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: