Butter Chicken

butterchicken

Butter Chicken

Dit is denk ik wel mijn favoriete Indiase gerecht. Tijdens mij 1e reis naar India kon ik bijna niet geloven hoe heerlijk het eten was. Ik heb mij het eten s’middags en s’avonds goed laten smaken. Het wordt in kleine schaaltjes opgediend en je eet lekker met je vingers. Hoe het eten in India wordt bereid is moeilijk te evenaren. De kruiden ruiken er zo anders dan dat we hier zijn gewend en ik denk dat daar het verschil in zit. De kruiden die wij hier kunnen krijgen zijn toch een stuk minder vers. En ja, de hele ervaring beïnvloeden de zintuigen natuurlijk ook wel.

Van mijn lieve vriendinnen heb ik het kookboek The Pushpesh Pant gekregen, het beste Indiase kookboek. Zoooooo blij mee!

Pushpesh pant fijn.

Na mijn laatste bezoek aan India, met de smaak van Butter Chicken goed in mijn geheugen ben ik de uitdaging aangegaan om het zelf eens te proberen. In dit recept is de Ghee vervangen door roomboter. Ghee is erg vet en blijft bovenop het gerecht hangen en dat vindt ik persoonlijk toch niet zo fijn.Indian Spices

What’s in the basket

4-6 personen

1 kilo biologische kipfilet, in kleine stukje gesneden

6 el plantaardige olie

zout

Voor de marinade

1 el knoflook pasta*, verkrijgbaar bij de toko

1 el gember pasta*, verkrijgbaar bij de toko

1 el rode Chili poeder

2 el gemalen Koriander

1,5 tl gemalen Komijn

0,5 tl gemalen Kurkuma

1,5 tl Garam Massala

2 el limoensap

500 ml yoghurt, turkse yoghurt is hiervoor heel geschikt. Deze is dikker dan de gewonen yoghurt

Naan brood, verkrijgbaar bij de toko, maar koop bij voorkeur bij Indiase take away of restaurant.

Dit gerecht is pittig, dus voor mensen die niet van pittig houden, halveer je gewoon de rode chilipeper in dit recept.

Voor de saus

125 gr gezouten roomboter

2 blikken gepelde tomaten

0,5 tl rode Chili poeder

2 tl gedroogde Fenegriek, gecrusht met de vijzel

0,5 tl Garam Massala

3 el room

1. Voor de marinade mix je de knoflook en de gemberpasta, de gemalen kruiden, de limoensap en zout in een kom. Voeg dan de yoghurt toe en roer alles goed door elkaar. Doe de blokjes kipfilet erbij en roer goed om. Zet minimaal 3 uur in de koelkast, maar een 1 nachtje is nog beter.

marinade butterchicken

2. Verhit de olie in een grote ijzeren pan op medium vuur en doe de gemarineerde kip in de pan, na om en om bakken voeg je de marinade toe. Laat de kip in 25 minuten gaar worden op laag vuur en roer af en toe de kip om.

butterchicken in teh pan 2

3. Smelt voor de saus 1 el roomboter in een grote koekenpan, voeg de tomaten toe en kook ze ongeveer 10 minuten. De tomaten zijn niet meer waterig, want vocht is ingekookt. Voeg de rest van de roomboter toe en laat het rustig smelten. Voeg de rode chile poeder toe en kook de saus 1 minuut. Voeg de gecrashte fenegriek, Garam Massala toe en maak het af met zout. Mmmm, voel je de hitte al?!

Can you feel the heat

4. Meng de stukken kip (de marinade heb je niet meer nodig) door de saus en schep het goed om totdat alles goed is gemengd. Serveer de butter chicken in kleine schaaltjes en roer de room erdoor vlak voordat je het serveert.

Butterchicken ready to serve

En heel eerlijk, de smaak komt hel goed overeen met de Butter Chicken die ik kort daarvoor had gegeten! Maar oh oh, wat is het heerlijk! Serveer met Naan brood en doop in de butter chicken. Gebruik het als het ware als je lepel. Hou je niet van Naan dan is het met rijst ook erg lekker hoor. Genieten maar!

butterchicken delight 2

An Indian Spicy Delight! ♥

Deze pasta’s kun je ook prima gebruiken voor andere gerechten:

* Knoflook pasta – 60 gr knoflooktenen, gepeld, grof gesneden en doe ze in de blender, voeg 1 el water toe. Zet de blender aan tot je een pasta hebt. De pasta is 3 dagen houdbaar in de koelkast.

* Gember pasta – schil 5cm gemberwortel, snij in grove stukjes en doe ze in de blender, voeg 1 el water toe. Zet de blender aan tot je een pasta hebt. De pasta is 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Ik kan mij voorstellen dat je denkt ” Jemig, wat een enorm veel werk’, maar de bereidingstijd viel enorm mee. En joh, als je het toch moeilijk vindt dan neem je gewoon lekker de tijd. Ga gerust deze uitdaging aan….Het is absoluut de moeite waard!

  • Hi Charlotte,

   Wat ontzettend leuk dat je de Butter Chicken hebt gemaakt!

   Heel jammer dat de saus is gaan schiften, want dat is zo irritant. Schiften gebeurd als de temperatuur van 1 van de mengsel te laag/te hoog is. Om de volgende keer schiften te voorkomen moet je ervoor zorgen dat de kip met yoghurt weer op laag vuur iets verwarmd, maar niet laat koken. Waarschijnlijk was de tomaten saus te heet voor de kip. Je kunt ook een paar lepels hete saus door de kip roeren waardoor het kip mengsel iets wordt verwarmd. De Ghee zal zich dan goed mengen met de saus.

   Dit moet goed gaan, dus ik hoop dat je je niet hebt laten ontmoedigen. Succes!

   Groetjes,
   Sandra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: