Sopa de Limon
Jaaa, nog even en dan gaan we weer op de vingers bijten tijdens de spannende wedstrijd NL – Costa Rica! Wat is nu een bijpassend gerecht, maar ik kwam er eigenlijk niet uit, want de authentieke gerechten van Costa Rica zijn voor mij niet echt bestemd. Bonen, bonen en nog eens bonen…… dat is niet echt mijn ding, zeker niet in de zomer. Het lijkt ook eigenlijk ook op Mexicaans of zit ik er nu naast?! Vandaar dat ik de Zuid Amerikaanse gerechten Hispanic Food noem. Deze Sopa de Limón heb ik zelf ooit in Mexico gegeten en dat ben ik nooit vergeten. Soep in de zomer. Ja, dat kan. Door de limoen en groene chili peper is de soep bijna verfrissend te noemen. Gek eigenlijk dat deze soep niet vaak op de kaart van restaurants te vinden is, want het is echt heerlijk. A Hispanic Delight! ♥ We kunnen in ieder geval fris aan de wedstrijd beginnen!
What’s in the Basket
4 personen
1 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 1 wortel, fijn gesneden
1 steel cellerie, fijn gesneden
1 groene peper, fijn gehakt. Haal de zaadjes eruit als je niet van heet houdt
2 tomaten of 6 cherry tomaten
2 tenen knoflook, fijn gesneden of geperst
1 laurierblad
¼ tl gedroogde oregano
1,2 ltr kippenbouillon
500 gr kipfilet
3-4 limoenen, uitgeperst ongeveer 75 ml
2 bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden
Koriander voor de garnering
Zout en zwarte peper uit de molen naar smaak
2 tortilla’s, optioneel
1. Verhit de olie in de soeppan op half vuur. Doe de gesnipperde ui, chili,wortel en sellerie in de pan en laat op laag vuur zachtjes koken of totdat de ui glazig is.
2. Voeg de knoflook, oregano en laurierblad toe en roer om. De keuken vult zich met de lekkere aroma van de knoflook.
3. Voeg de gesneden tomaten toe en voeg zout en peper naar smaak toe. Roer om tot het vocht is verdampt.
4. Voeg de kipfilet en kippenbouillon toe en breng aan de kook. Laat zachtjes 15 minuten pruttelen tot de kipfilet goed gaar is. Verwijder de kip en laat iets afkoelen. Haal de pan van het vuur.
5. Als de kip iets is afgekoeld haal je de kip met 2 vorken uit elkaar of pluk de kip met je handen. Voeg toe aan de bouillon en zet de pan weer op het vuur. Zodra de bouillon weer kookt voeg je de limoensap en ringetjes bosui toe. Laat nog 5 minuten zachtjes door koken.
6. Proef de soep en voeg eventueel zout en/of peper toe. Verwarm de tortilla’s.
7. Serveer in een diep bord en garneer met koriander en tortilla* reepjes. Neem een hap en sluit je ogen…………. je bent nu ergens in Zuid Amerika…….
Tip: Van de vorige keer had ik nog wat groene chili saus over en dat blijkt een verrukkelijke combinatie bij de soep. Lekker op een tortilla chips en smikkelen maar. Ik zeg vergeet die tortilla maar!
* De tortilla wordt snel zacht en voor de volgende keer rol ik de tortilla op en doop hem in de soep.