Empanada & Fris Groene Chili Saus

empananda fresh chili sauce

Empanada & Fris Groene Chili saus

Ook ik kom niet onder de Oranje koorts uit of eigenlijk het hele WK voetbal, want dat wordt hier op de voet gevolgd, ook door mij. Op de Facebook pagina van Basket Delights plaats ik rondom de wedstrijden van Nederland een leuk recept. Na de wedstrijd tegen Chili heb ik een typisch Chileens gerecht gemaakt. Eigenlijk past dit gerecht heel goed bij het verloop van de wedstrijd. Deze Empanada’s zijn een klassieker en niet heet zoals je zou denken. Daarom heb ik er een heerlijke pittige frisse Chili saus bij gemaakt. In de 1e helft van de wedstrijd spatte het vuur er ook niet vanaf, maar tegen het einde van de 2e helft kwam er vuurwerk. Dat is precies zoals dit hapje. Eerst een lekkere smaak van de kruiden, olijven met de rozijnen en dan aan het einde Pang!, de frisse Chili saus die het vuurwerk geeft.

A hot Chile Delight! ♥

Empanada spices

What’s in the Basket

Vulling

2 el olijfolie

500 gr mager rundergehakt

1,5 tl zoete paprika poeder

0,5 tl gedroogde oregano

1 tl komijn poeder

1 ui, fijn gesneden, * oeps! vergeten op de foto

1 teen knoflook, geperst

1,5 tl zout

Zwarte peper uit de molen, naar smaak

150 ml water

1 el bloem

14 zwarte olijven, zonder pit, in plakjes gesneden

50 gr rozijnen

2 gekookte eieren

Deeg

100 ml melk

100 ml warm water

1,5 tl zout

450 gr bloem

2 eierdooiers

85 gr boter, gesmolten

1 ei, geklopt, voor insmeren van de empanada’s

1. Verhit de olie in de braadpan en bak het vlees eerst 3 minuten aan 1 kant zonder te roeren op half hoog vuur, na 3 minuten keer je het vlees om.

2. Voeg paprikapoeder, oregano, zout en peper toe. Mix alles goed door elkaar. Voeg dan 100 ml water, ui en knoflook toe.

3. Zet vuur op lage stand en laat het vlees 15 minuten met de deksel op de pan, zachtjes pruttelen. Voeg het restant water toe indien nodig, want het mag smeuïg blijven.

4. Proef het gehaktmengsel en voeg peper of zout toe als je dat nog nodig vindt. Voeg 1 el bloem toe en meng goed door elkaar. Doe de rozijnen en olijven erbij. Laat, bij voorkeur, een nacht in de koeling staan. De kruiden trekken er dan lekker in.

Fresh green chili sauce

Fris Groene Chili saus

1 ui,  fijngehakt

1 teentje knoflook, uitgeperst

2 groene pepers, fijngehakt en ontdaan van zaadjes

0,5 kleine groene rawit

0,5 Granny Smith, geraspt

3 el peterselie, fijngehakt

8 el olijfolie

4 el citroensap

zout, naar smaak

Blender of staafmixer

 

Doe alle ingrediënten in de blender, behalve het zout en de appel. Pulseer tot de saus mooi groen en smooth is. Voeg de geraspte appel en zout toe en pulseer. Niet te veel, want je wilt de appel nog kunnen zien in de saus. Laat minimal 1 uur staan voordat je de saus serveert.

fresh chili sauce

A fresh Chili Delight! ♥

Deeg

1. Mix de melk, warm water en zout goed door elkaar tot dat het zout geheel is opgenomen.

2. Doe de bloem en de eierdooiers in een grote kom en meng dit met een vork. Voeg de boter toe en kneed het deeg 10 minuten, terwijl je stap voor stap het melk mengsel erbij giet en het deeg glad en elastisch is. Als het deeg toch iets te droog is dan zou je nog wat water en melk toe kunnen voegen, maar geen zout.

3. Verwarm de oven voor op 175C.

4. Verdeel het deeg in 10 porties en bedek ze met een schone theedoek.

empanande deeg

5. Bewerk elke portie apart en kneed tot een bal. Met een deegroller rol je een cirkel van 20cm. Het is heel mooi elastisch deeg en lekker om mee te werken.

6.  Leg 3 eetlepels vleesvulling en 2 plakjes gekookt ei op het deeg en smeer de randen in met melk. Vouw het deeg dicht en druk het stevig dicht. Rol het deeg van buiten naar binnen en zorg ervoor dat alle lucht uit de empanada is. Smeer de empanada’s in met geklopt ei en water.

empananda ready for the oven 2

7. Bak ze 30-35 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn, maar hou ze goed in de gaten. Als de empanada’s opzwellen maak je een gaatje met een sate stokje, zodat ze gaar worden en niet onnodig open springen.

empanada & fresh chili sauce

8. De Empanada’s zijn warm het lekkerst. Serveer de frisse groene chili saus erbij.

empanada piece

A real Chile Delight! ♥

De saus kun je natuurlijk ook heerlijk bij de BBQ serveren. Bij vlees, vis en/of kip, tussen een sandwich, het maakt niet uit. Deze saus zal je gerecht een lekkere fris hete touch geven en gegarandeerd voor wat vuurwerk zorgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: