Le Pain Quotidien & Alain Coumont

LPQ

Op 4 Juli was ik te gast bij Le Pain Quotidien voor een workshop van Alain Coumont en presentatie van zijn nieuwe kookboek. Ja, dat is alweer een tijdje geleden! Ik had het plan om al eerder live te gaan met de blog, maar dat liep meer uit dan verwacht. Omdat er zoveel lekkere gerechten in het kookboek staan zou het zonde zijn om dit niet met jullie te delen.

Alain Coumont opende in 1990 de eerste Le Pain Quotidien in Brussel. Hij was niet tevreden over het brood in zijn restaurant en dus kwam hij op het idee een kleine bakkerij te openen, met een grote tafel waar iedereen kon aanschuiven en waar de potten jam en chocoladepasta op tafel staan. Een plek waar je uitgebreid gezellig kunt genieten van biologische gerechten. Een gekookt eitje voor bij het ontbijt, heerlijke gevulde omelet, tartines, salades, soepen voor lunch en zoete taartjes voor bij de koffie en de thee.

Het concept werd een groot succes en zelfs Alain Coumont had niet kunnen vermoeden dat er verdeeld over 16 landen 160 winkels geopend zijn.

Lang geleden heb ik de winkel in Antwerpen ontdekt en was meteen een grote fan. Jaren lang koesterde ik een droom om zelf zo’n winkel te openen. Dat is nooit gebeurd, maar toch kunnen we in Amsterdam genieten van de heerlijkheden die verkrijgbaar zijn bij Le Pain Quotidien. Er worden overwegend biologische producten verwerkt in de gerechten. Het streven van Alain Coumont is om LPQT compleet biologisch te maken. Ze zijn goed op weg.

Op dit moment zijn er in Amsterdam 4 vestigingen. http://www.lepainquotidien.nl

LPQT

Voor de introducie van zijn nieuwe kookboek was Alian Coumont even in Amsterdam. Tijdens een korte workshop demonstreerde hij 2 tartinerecepten uit het boek. De elegante boterham waar LPQT zo bekend om is geworden. De tartine met gerookte zalm & frisse knolseldrijremoulade en de tartine met groene erwtjes, pancetta & radijs. Ik geef je hierbij het recept van de laatste. Ik heb geen voorkeur, want beiden zijn ze even heerlijk en bijzonder! Ik hou gewoon van de mooie groenfrisse kleur. 

What’s in the Basket

2 pers.

Humus van groene erwtjes

150 gr verse doperwtjes, gedopt of diepvries erwtjes, ontdooit

Klein teentje knoflook, uitgeperst

0,5 groene peper

2 eetl. tahin

1 eetl. olijfolie

2 mespuntjes zeezout

zwarte peper

Voor erbij

2 plakken zuurdesembrood

4 zeer dunne plakken rauwe pancetta, gebakken kan ook (vind ik lekkerder)

4 radijsjes, in dunne reepjes en paar plakjes voor de garnering

8 muntbladjes, gehakt

4 eetl. verse doperwtjes, gedopt of diepvrieserwtjes

Maak de humus: doe de erwten, knoflook, groene peper tahin, olijfolie, het zout en peper in de keukenmachine of blender. Meng alles op de pulseerstand, steeds 10-15 seconden, tot er een gladde puree ontstaat.

Verdeel de humus van groene erwtjes over het brood en verdeel de pancetta, radijsjes, erwten en munt erover.

Snijd de boterhammen in 3-hoekjes en serveer mooi op een bord met takje munt en dille.

De knoflook en groene pepertje staan officieel niet in het recept. Alain Coumont bedacht dit tijdens de workshop. Je kunt deze stap eventueel weglaten, maar bedenk dat het heerlijk is!

Na de workshop kregen wij de gelegenheid om zelf de tartine te maken. Door de groene kleur ontstaat er een mooi schilderijtje. Het opmaken van een bord is heel belangrijk en het kan zelfs de gast doen bepalen of hij/zij het lekker vindt.

Bij Le Pain Quotidien doen ze dat heel goed. Je ziet meteen dat het gerecht met zorg en aandacht is bereid.

Bon apetit!

LPQT2

Mijn versie van de Tartine met erwtjes, pancetta en radijs.

ENGLISH VERSION

On the 4th of July i was guest at Le Pain Quotidien for a workshop led by Alain Coumont with a presentation of his new cookbook. Yes, that’s quite a while ago! I was planning to go live with the blog for a while, but that took longer than I thought it would. Since there are many tasty recipes in the cookbook it would be a shame not to share this with you.

Alain Coumont opened in 1990 the first Le Pain Quotidien in Brussels. He was not satisfied with the bread in his restaurant so he came up with the idea to open a bakery, with a big table where everyone can sit next to and where the chocolate spread pots and jam pots stood on the table. A place where you can enjoy extensively and pleasantly biological dishes. A boiled egg as breakfast, a deliciously filled omelet, tartines, salads, soups for lunchtime and sweets such as pies to go with the coffee. A very cosy place where you really feel at home.

This concept became a great success and even Alain Coumont could not have predicted that there would be 160 stores spread over 16 different countries.

Long ago I discovered the store in Antwerp and was a big fan right away. For years I dreamt of opening my own, a store such as this one. It never happened, still, we now can enjoy these delicious things available in Le Pain Quotidien in Amsterdam.

In the dishes the ingredients used are primarily biological. Alain Coumont’s goal is to make LPQT completely biological. They are on the right track.

At the moment there are 4 settlements in Amsterdam. http://www.lepainquotidien.nl

For the introduction of his new cookbook Alain Coumont visited Amsterdam. During a short workshop he demonstrated 2 tartinerecipes from the book. The elegant sandwich and the reason LPQT became famous; the tartine with smoked salmon and fresh knob celery remoulade and the tartine with green peas, pancetta and radish. Hereby I give you the recipe of the former. I have no preference; both are just as delicious and special! I just love the pretty green and fresh color.

What’s in the Basket

2 pers

Green Pea Humus

150 gr fresh green peas, or frozen peas, thawed

Small clove of garlic, pressed

0,5 fresh green pepper

2 tblsp. tahin

1 tblsp. olive oil

2 pinches sea salt

Black pepper

2 slices sour dough bread

4 very thinly sliced pancetta, crispy baked

4 radishes, thinly sliced and some extra for garnish

8 leaves of mint, chopped

small twig of dill

4 tblsp. fresh green peas, or frozen, thawed

Make the hummus: put the peas, garlic, green pepper tahini, olive oil, salt and pepper in the food processor or blender. Mix everything on pulse, 10-15 seconds every time until you get a smooth puree.

Spread the peas-hummus equally over the bread and divide the pancetta, radishes, peas and mint over the hummus.

Cut the sandwiches in 3 triangles and serve on a plate with a twig of mint and dill.

The garlic and the green pepper a not officially in the recipe. Alain Coumont came up with during the workshop. You can choose not to add them, but don’t forget that it’s very tasty!

After the workshop we all got the opportunity to make this tartine. Because of the green color a painting is created. The setting of the plate is very important and it can even make the guest decide if he or she will like the dish.

Bon apetit! A LPQT Delight ♥

My version of the tartine with green pea humus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: