Spaghetti Vongole
My all time favorite, een echte klassieker en pure verwennerij! Niet alleen van mij, maar ook van Frans. De reden dat het op mijn blog staat is dat het echt maar uit een paar ingrediënten bestaat. Mensen doen er vaak te veel dingen bij en dat is absoluut niet nodig! Een echt zomers gerecht en perfect op deze zonnige dag.
Als dit op tafel staat vieren wij stilletjes een klein feestje. Lekker de schelpjes uitslurpen en beetje met je handen eten. Natuurlijk een glaasje Minuty Rosé erbij. Toch echt de lekkerste!
Pasta koken neemt de meeste tijd in beslag, dus in korte tijd heb je een fantastisch gerecht op tafel. Zorg ervoor dat je alles gesneden hebt, de salade hebt voorbereid en de pasta kookt.
Heerlijk als voorgerecht, maar ook perfect als hoofdgerecht. De hoeveelheid in dit recept is voor 4 personen als voorgerecht. Laat de pasta weg, serveer er ciabatta/stevig brood bij en doop deze in de witte wijn jus. Voor 2 personen als hoofdgerecht met pasta en een simpele groene salade. Binnenkort staat dit recept in je top 10!
What’s in the Basket
1 kilo Vongole, vers van de markt
150 gr spaghetti (als hoofdgerecht)
100ml witte wijn
1 teen knoflook
1 rode verse peper
handje verse platte peterselie
3 eetl. Olijf olie
Zout en Peper uit de molen
1. Was de Vongole en laat uitlekken in een vergiet. De schelpjes die open zijn eruit halen en weggooien.
Snijd de knoflook, rode peper en peterselie fijn.
2. Zet water op voor de spaghetti, voeg wat zout en olijfolie toe en kook de pasta al dente. Maak de salade en dressing. Voeg de dressing voor het serveren toe.
3. Zodra de pasta in de pan zit, zet je de koekepan of wok op hoog vuur. Giet de olijfolie erin zodra de pan heet is. Doe de knoflook en rode peper in de pan. Na 10 tellen doe je de Vongole erbij. Dat lijkt kort, maar anders verbrand de knoflook. Schep het geheel goed om. Voeg de witte wijn, zout en peper toe en roer alles goed door. De schelpjes springen dan langzaam open. Blijf er bij en schep af en toe de schelpjes om. Zo krijgen ze de kans om allemaal open te gaan. De pan komt tot leven, grappig om te zien. Proef de witte wijn jus en voeg indien nodig zout en peper toe.
4. Giet de pasta af als deze al dente is en voeg de dressing toe aan de sla.
Strooi de peterselie over de schelpjes en schep nogmaals om.
5. Verdeel de pasta over de borden en schep de vongole met de jus erop.
Ik heb er een simpele groene salade bij gemaakt: Romaine sla, bosuitje fijngesneden en geroosterde walnoten. Dressing: mooie olijfolie, witte Balsamico azijn, thee.l Dijon mosterd, klein beetje honing voor zoetje, peper en zout naar smaak.
Mmmmm, een mooie rosé of witte wijn erbij! Proost op de zomer!
Ik heb het al eerder gezegd. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn om zo iets lekkers te maken.