Hasselback potatoes

hasselback

Hasselback potatoes

Jawel, een aardappeltje, maar wel één die de moeite waard is, met mijn hartelijke dank aan restaurant Hasselbacken in Zweden. Zelf ben ik een fan van de aardappel in elke vorm ha ha, maar zolang je ze niet iedere avond eet is er natuurlijk niets aan de hand. Daarbij staat dit bijgerecht al heel erg lang in de rij, dus het wordt tijd dat het online gaat!

Wat is het nou eigenlijk? Een aardappel in schijfjes gesneden, aan de onderkant nog aan één stuk, gebakken in de oven waardoor de aardappeltjes als waaiers uiteen gaan staan. De buitenkant is knapperig als een frietje en de binnenkant is zacht als een gepofte aardappel. Krijg je al trek?

 

What’s in the basket

kwastje, bakplaat, bakpapier

6 aardappels, je kunt alle soorten gebruiken

grof zeezout

verse zwarte peper uit de molen

3 el olijfolie

3 el boter

verse takjes tijm

1.  Verwarm de oven voor op 200C. Bedek de bakplaat met bakpapier en zet apart.

aardappeltjes

2. Schrob de aardappels goed schoon en verwijder de lelijke plekjes. Dep ze droog en snij de aardappel in zo dun mogelijke schijfjes maar houd de bodem heel. Leg op de bakplaat met bakpapier

3. Verwarm de olijfolie op laag vuur met de boter waardoor de boter smelt en roer even goed door. Smeer met een kwastje de aardappels lekker in met olijfolie/botermengsel (ook de onderkant) en bestrooi royaal met zout en peper.

hasselback potatos

4. Bak de aardappelen 30 minuten in de oven. Nu zie je dat de aardappel al wat gaat uitwaaieren en af en toe kun je de aardappel iets helpen als de schijfjes aan elkaar plakken. Smeer ze nogmaals royaal in met het olijfolie/botermengsel. Nu kan het vet ook tussen de schijfjes komen en dat maakt het straks zo lekker. Zet ze nog een 30 minuten in de oven. Strooi de laatste 10 minuten de tijm blaadjes over de aardappels. Serveer direct uit de oven. Een simpel gerecht, maar één die indruk maakt. Een echte Swedish Delight!♥

hasselback potatoes

Je kunt eventueel ook met toppings variëren. Wat dacht je van een lepeltje crème fraîche, cripsy bacon, kaas. Zelfs verse zalm met zure room en heerlijk gerechtje voor een buffet of zondagslunch. An elegant Delight!♥

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: