Tarte Tatin

tarte tain with rosmary crust

Tarte Tatin met Rozemarijn

De klassieke Franse appeltaart mag wat mij betreft in de taarten top 3! Ok, de boerenappeltaart mag er zeker ook zijn, maar de tarte tatin staat wat mij betreft bovenaan. De taart bestaat uit meer appel dan deeg en het bolletje vanille ijs of crème fraîche is een extra bonus. Oh…en dan heb ik de caramel nog niet genoemd…

De verse rozemarijn is verwerkt in het deeg en smaakt heerlijk zomers. Gebruik harde fris zoete appels, zodat de appels hun vorm behouden en de smaak fris blijft. Dit recept staat ook in het EVISSA FOOD kookboek van Kim Lenders, waarvoor ik de styling van de home made gerechten heb mogen doen, waarvan 2 van mijzelf, waaronder deze tarte tatin.

Voor de caramel heb ik een belangrijke tip. Niet roeren in de pan! Bij mij ging het wel eens mis, omdat ik toch even ging roeren om de ingrediënten beter te mengen…. niet doen dus!

Ingredients Tarte Tartin

What’s in the Basket

Deeg

185 gr bloem

1 mespuntje zout

115 gr zachte roomboter, in stukjes

0,5 el suiker

1 takje verse rozemarijn, heel fijn gehakt

zest van 1 citroen

1 ei

 Vulling

10-12 Golden delicious ( liefst nog wat groen)

125 gr suiker

125 gr roomboter

1 tl kaneel

Pan met dikke bodem en hittebestendig handvat

Vanilleijs of crème fraîche

Voor het deeg

1. Zeef de bloem boven een grote kom en voeg het zout toe. Doe de boter erbij en wrijf tot fijne kruimels. Voeg de suiker, geraspte citroenschil en rozemarijn toe en meng goed. Splits het ei en zet het eiwit apart. Klop de eierdooier los met 2 el water en meng door het deeg. Kneed het deeg goed en vorm een bal. Bedek het deeg met plastic folie en laat rusten in de koelkast.

De vulling

1. Verwarm de oven voor op 200C

2. Schil de apples, halveer ze en verwijder het klokhuis.

3. Doe de suiker en boter in de pan met dikke bodem. Dit is ook de pan waar de taart in gebakken wordt. Laat dit op laag vuur langzaam smelten tot de suiker licht bruin gekleurd is. Niet roeren! Vul de gootsteen met een koud water (2cm) en zet de pan 20 seconden in het koude water. Dit remt het verkleuren van de caramel af en voorkomt dat deze bitter van smaak wordt.

caramel

4. Leg vervolgens de appelhelften in de pan, met bolle kant naar beneden. Beetje duwen kan geen kwaad, want de appels zullen iets slinken. Zet de pan terug op het lage vuur en laat de appels zachter worden. Lepel af en toe wat caramel saus over de appeltjes. Ze zijn klaar als ze in de pan bewegen en meegeven als je erop drukt. Ik heb daar de toepasselijke naam dansende appeltjes aan gegeven. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.

caramalized apples

5. Rol ondertussen, met een deegroller of gladde fles, het deeg uit tot een ronde lap die minstens zo groot is als de pan. Het deeg hoeft niet perfect rond te zijn. Dat is het bij mij ook niet hoor!

dough Tarte tatin ready for the oven

6. Bestrooi de appeltjes met kaneel en drapeer de deeglap eroverheen. Als het deeg breekt is dat helemaal niet erg, want je kunt het plakken en er is altijd wel een stukje over wat je kunt gebruiken om te plakken. Bestrijk het deeg met het losgeklopte eiwit, bestrooi met suiker en zet 35-40 minuten in de oven tot de taart mooi goudbruin van kleur is.

tarte tatin in pan

7. Laat de taart flink afkoelen, voordat je hem omkeert. Als je dit te vroeg doet is de caramel nog te vloeibaar. De appels blijven heel lang warm dus dat komt goed. Indien je de taart niet meteen serveert dan warm je voor het serveren de taart eerst even op. Serveer met een bolletje vanille-ijs of crème fraîche.

Tarte tatin Evissa Food Foto uit EVISSA FOOD by Giuliyani

En voilà A Classic French Delight!♥

* Deze taart wordt vaak gemaakt met Calvados, maar ik ben daar zelf geen fan van. Wil je wel Calvados toevoegen dan sprenkel je deze over de appels bij stap 6.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: