Pesto

pesto in Mason jar 2

Pesto

Tja, misschien wat simpel, maar toch weten veel mensen niet hoe ze een goeie Pesto moeten maken. Het lijkt simpel, maar de balans tussen de ingrediënten is oh zo belangrijk. Niet te veel knoflook, te droog of te nat, te zout…. noem het maar op. Zelf vindt ik de kant-en-klare potjes niet te eten, maar ben groot fan van de Pesto van traiteur Renzo’s in Amsterdam, dus dat wordt mijn uitdaging. Het geheim om een romige Pesto smaak te krijgen zijn de pijnboompitten. Deze moeten heel licht geroosterd zijn, dus dit is een secuur en belangrijk element voor een lekkere Pesto. En verder natuurlijk de beste olijfolie en basilicum.

pesto ingredients

What’s in the Basket

3 handen verse blaadjes basilicum, ofwel 50 gr

75 gr pijnboompitten, heel licht geroosterd, laat ze niet zwart worden want dan worden ze bitter

75 gr Parmezaanse kaas, geraspt

200ml  Siciliaanse olijfolie, Van Meeuwig&Zn

1 teentje knoflook, gehakt

kleine squeeze citroen

zeezout, uit de molen

verse zwarte peper

Basil leaves

1. Doe de pijnboompitten in een hete koekenpan zonder olie en rooster ze heel lichtjes. Beweeg de pan regelmatig, want de pitjes mogen niet echt verkleuren en zeker niet zwart worden.

2. Doe de knoflook, zeezout 2x draaien met de molen en de licht geroosterde pijnboompitten in de vijzel en maal de ingrediënten tot ze goed gemengd zijn. Vijzel het niet te fijn en zorg ervoor dat je de pijnboompitten nog kan onderscheiden.

pine nuts

3. Doe de basilicum blaadjes in de foodprocessor en gebruik de pulseer stand iedere keer als er een ingrediënt bij komt. Voeg de pijnboompitten toe en pulseer. Voeg de helft van de Parmezaanse kaas toe en pulseer.

foodprocessor Pesto in foodprocessor

4. Doe de mix in een schaal en voeg de olie in etappes toe en roer alles goed om. Ik gebruik de Siciliaanse olijfolie. Deze is grassig van smaak, mijn top favoriet en essentieel voor een mooie Pesto ♥ De winkel Meeuwig&Zn in de Haarlemmerstraat is één van mijn vaste adressen en ga altijd met meer de deur uit dan was gepland….

Meeuwig Olijfolie 2

5. Voeg peper en de andere helft van de kaas toe. Roer alles om. Als laatste voeg je een kleine squeeze citroensap toe. Proef de Pesto en bepaal of er dan nog wat zout bij moet.

Bewaar de Pesto in een weckpot of Mason Jar. Laat de Pesto bij voorkeur 1 dag staan  omdat alle ingrediënten zich dan mooi hebben gemengd. Als je de Pesto langer wilt bewaren, dan giet je nog een klein laagje olie in de pot. Voordat je de Pesto wilt gebruiken roer je eerst alles goed door.

Ik moet eerlijk toegeven dat deze pesto net zo heerlijk is als die van Renzo’s. En omdat ik niet kon wachten heb ik meteen een bord pasta gemaakt. Hoe is het toch mogelijk dat zo’n simpele combinatie zo lekker kan zijn. Uitdaging geslaagd, A Basic Italian Delight! ♥

Pasta Pesto

  1. Pingback: National Spaghetti Day |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: