Zachte luchtige cheesecake & Salty butter caramel saus
Het maken van een Cheesecake is altijd weer een uitdaging. De taart is één van die dingen die ik graag probeer als het ergens op de kaart staat en altijd nieuwsgierig als ik de eerste hap kan nemen. Is ie niet te droog, te zwaar, te zoet of juist niet. Dit recept kwam ik laatst tegen op de blog ‘Tartelette’ en wilde het meteen proberen al was het alleen al voor de karamel saus.
En die Saus! Dat is een topper en is echt fantastisch bij roomijs of andere zoetigheden. Probeer dat potje maar eens te bewaren. Dat is best een lastige opgave! A sweet & Salty Delight! ♥
Maak deze taart een dag van-te-voren, want hij moet zeker 6 uur gekoeld worden in de koelkast.
What’s in the Basket
Taart bodem
250 gr. boter, koud en in blokjes gesneden
85 gr. suiker
300 gr. patentbloem
Verwarm de oven voor tot 170C.
1. Doe de boter, suiker en bloem in een kom en meng de ingredienten met je vingers totdat je een zanderige mengsel hebt.
2. Kneed goed 1 minuut met je handen en vorm tot een bal. Gebruik de helft van dit deeg en gebruik de andere helft voor zandkoekjes of leg in de koelkast/vriezer voor een andere keer.
3. Bekleed de springvorm (25-30cm) met bakpapier en druk het deeg in de vorm. Bak de taartbodem 30-40 min en laat helemaal afkoelen.
3. zet de oven terug op 170C
Cheesecake beslag
450gr cream cheese, zacht
115 gr boter, zacht
125ml creme fraîche
225 gr suiker
5 eieren
Zest van 1 citroen
1. Doe de cream cheese, boter, suiker, citroen zest, creme fraiche in een kom en klop alles met de mixer.
2. Voeg de eierdooiers 1 voor 1 toe. Niet te veel kloppen, de eierdooiers moeten alleen door het beslag gemengd te worden.
3. Klop de eiwitten stijf en vouw ze voorzichtig door het cream cheese beslag.
4. Giet het mengsel over de afgekoelde taartbodem. Pak de springvorm heel goed in met aluminium folie. Vul een grote braadslee met warm water en zet de taart er voorzichtig in. Het water moet tot halverwege de springvorm komen. Bak de taart 1 uur in de oven op 170C. Zet dan de oven uit en zet de deur op een kier. Haal de taart na 30 min uit de oven en laat afkoelen op een koelrek. Zet daarna minimaal 6 uur in de koelkast.
Salted Butter Caramel Sauce, gezien op Guillemette. Dit is niet moeilijk, maar blijf erbij en loop niet weg van de pan en ja… geduld is vereist.
240 gr suiker
80 ml water
115 gr gezouten boter
200 ml slagroom
1. Doe de suiker met het water in een pan met dikke bodem en zet op laag vuur.
2. Zodra de suiker helemaal is gesmolten en je een heldere siroop hebt, voeg je de boter toe. Zet vuur ietsje hoger zodat het kookt en er een mooie goud bruine karamel kleur ontstaat. Hierbij heb je geduld nodig, want het duurt even voordat de karamelkleur gaat ontstaan. Let op: niet meer roeren als het kookt!
3. Haal de pan meteen van het vuur, voeg de slagroom toe en klop met een garde door het suikermengsel. Giet de slagroom voorzichtig in het suikermengsel, want als de slagroom koud is kan het gaan spetteren, dat is normaal. Gewoon doorkloppen en dan komt het goed.
Zet de pan weer terug op laag vuur, 10-15 min, totdat je een mooie zachte crème structuur hebt. Giet in een pot en laat afkoelen.
Zo! Geniet van de Cheesecake Delight ♥ en probeer nu maar met je vingers uit de pot te blijven…….
Pingback: Merengues & gezouten karamel |