Sweet & Spicy Peren Chutney

peertjes 2

Sweet Spicy Peren Chutney

De zomer gaat nog even door en misschien is het wat vroeg om iets met peren te doen, want ze geven mij een echt herfst-en wintergevoel. Mmm, een heerlijk zacht gebakken warme cake met hele peertjes erin, een clafoutis of stoofpeertjes! Heerlijk tijdens de koude middag of avond bij een kop warme thee. Maar eerst genieten we nog lekker van de nazomer.

Peertjes

Vorige week heb ik in de boomgaard bij vrienden lekkere kleine peertjes mogen plukken. Dit is voor mij nostalgie, want vroeger haalden wij ook kisten vol appels en peren bij de boer. Mijn zusjes en ik vonden het geweldig om mee te gaan met mijn vader en gingen dan bijna iedere zaterdagochtend samen op pad. Daar kochten we van die kleine appeltjes en peertjes. Bij het proeven van deze peertjes ging ik terug in die tijd, want deze peertjes zijn exact hetzelfde qua smaak en grootte.

Om de zomer nog even in de armen te sluiten heb ik besloten om een chutney te maken. De bekendste is de Mango-Chutney, maar natuurlijk zijn er veel variaties mogelijk. Deze chutney is een beetje spicy en is op meerdere manieren te gebruiken. Bijvoorbeeld op een bruine desem boterham met oude kaas, naast een stukje kip of vlees, als smaakmaker voor een Indiase saus of natuurlijk op de Franse kaasplank.

peertjes 4

What’s in the Basket

genoeg voor 2 potten 500ml

1 kg peren, geschild, ontdaan van klokhuis, in blokjes gesneden

3 witte uien, gesnipperd

1 teen knoflook, fijn gesneden

100 gr gedroogde cranberries, van Horizon bij biologische supermarkt verkrijgbaar

300 gr Donkere Basterdsuiker, 100% natuurlijk

1 th komijn poeder (Djinten)

1 th koriander poeder (Ketoembar)

0,5 th cayenne peper

0,5 th kaneel

1,5 th zout

500ml appelazijn, bij biologische supermarkt verkrijgbaar

1 klein blikje tomaten puree

peertjes 3

1. Doe de gesneden uien en peertjes in een grote pan en laat ze 5 minuten op middel vuur een beetje zacht worden.

2. Voeg dan de rest van ingrediënten toe en zet vuur hoog totdat het mengsel gaat koken en borrelen.

3. Zet het vuur lager, maar hou het mengsel zachtjes aan de kook, zonder deksel op de pan en roer regelmatig met houten lepel, tot het mengsel is ingedikt en een stroopachtige structuur heeft. Dit duurt ongeveer 50 minuten. Blijf regelmatig roeren, omdat de suiker anders gaat aanbranden en dan kun je alles weggooien. Belangrijk: tussendoor wil je natuurlijk even proeven, maar laat het dan eerst afkoelen voordat je een hap neemt. De stroop is bloedheet!

boiling chutney

4. Schep de hete peren chutney voorzichtig in de gesteriliseerde potten. Maak de rand van de pot schoon, draai de deksel erop en laat op het aanrecht afkoelen voordat je ze in de koelkast zet.

Zo, voorlopig heb je genoeg chutney. Maak ook een paar kleine potjes die je kunt weggeven als kadootje.

A Sweet & Spicy Delight ♥

Pear Chutney

De Chutney is in de koelkast zeker 2 maanden houdbaar en invriezen kan ook. Als je gaat inmaken is het nog langer houdbaar.

Inmaken

Leg de potten geopend in een braadslee. Giet daarin een paar centimeter kokend water en zet dit een half uurtje in de oven op 150C. De pot is heet en haal je er met een doek  voorzichtig uit. Voorkom dat de doek de binnenkant van de pot raakt. Je kunt ook een tang gebruiken om de pot uit water te halen. Droog niet af en schep de chutney in de pot. Deksel erop en af laten koelen. Ready!

  1. Pingback: Witlof met peren chutney |

  2. amber

    wat super lekker ziet het eruit, en mooie beelden erbij, ik ben heeeeeel benieuwd hoe het smaakt! ik ga het ook proberen te maken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: