Quinoa salade

quinoa salade

Quinoa salade

Zelf kan ik het bijna niet geloven, maar deze salade is gemaakt van restjes groente die ik nog in de koelkast had liggen. Al met de tas in de hand, keek ik eerst nog even in de koelkast. Ik wist wat ik wilde gaan maken, maar ik zag nog een redelijk goed gevulde groentelade met allerlei verse producten. Heel zonde om die straks weg te moeten gooien, dus ik besloot daar iets van te gaan maken.

Onze voorraadkast geeft meestal wel keuze uit rijst, bulgur, couscous of quinoa en de groentes die ik had liggen zijn makkelijk te combineren met deze granen. Ik koos voor het al open pak quinoa.

Ik bedenk mij nu dat het handig is om een keer een hele lijst te maken van producten die je in de voorraadkast moet hebben. Dat maakt het koken zo veel makkelijker en leuker. Zo tover je eigenlijk altijd wel iets lekkers op tafel. Dus, bij deze is dat beloofd.

What’s in the Basket

2 personen

125 gr quinoa

kleine rode ui, fijngesneden

1 teen knoflook, fijngesneden

halve komkommer, zaadlijsten verwijdert en in blokjes gesneden

halve rode parika, in kleine stukjes gesneden

paar cherrytomaatjes, in vieren gesneden

paar radijsjes, in vieren gesneden

3 eetl. linzen uit blik

2 eetl. pijnboompitten

wat Macademia noten, gehakt

klein handje platte peterselie, fijngesneden

klein handje koriander, fijngesneden

paar blaadjes munt, fijngesneden

halve rode peper, fijngesneden

2 eetl. granaatappelpitjes

1 citroen

halve sinaasappel

Olijfolie

Peper en zout naar smaak

Breng het water met de quinoa aan de kook, per 100gr quinoa heb je 150ml water nodig. Laat ong. 8-10 minuten zachtjes koken en roer af en toe om. Haal de pan van het vuur, zet de deksel op de pan en laat de quinoa verder doorgaren.

Snij alle ingrediënten en doe ze in een schaal, behalve de laatste 4 ingrediënten. Roer met een grote lepel alles zachtjes om. Voeg dan peper en zout naar smaak toe en knijp de citroen boven de salade uit. Voeg er dan de olijfolie bij. Ik doe dat met de losse hand, maar anders probeer je eerst 2 eetlepels. Toevoegen kan altijd nog. Roer weer alles zachtjes om en proef de salade. Indien het nodig is voeg je naar smaak peper, zout en olijfolie toe.

Strooi er als laatste de granaatappelpitjes over. De halve sinaasappel is een voorbeeld van iets wat je kunt bewaren en voor een ander gerecht kunt gebruiken i.p.v. het weg te gooien. De volgende keer is het weer iets anders. Deze keer gaf de sinaasappel een verrassende smaak aan de salade. Echt super!

Met een quinoa-, couscous- of bulgur salade kun je veel variëren en kan het bijna niet mis gaan. Met de volgende basisingrediënten is het al erg lekker:

1 kleine rode ui fijngesneden

1 teen knoflook fijngesneden

halve komkommer, zaadlijsten verwijderen en in blokjes gesneden

paar cherrytomaatjes

2 eetl. pijnboompitten

klein handje platte peterselie, fijngesneden

klein handje koriander, fijngesneden

paar blaadjes munt, fijngesneden

1 citroen

Olijfolie

Peper en zout naar smaak

Gebruik je fantasie en kijk vooral eerst even in je koelkast en voorraadkast. Belangrijke tip: gebruik vooral knapperige ingrediënten.

Bovenstaande salade is een pareltje en zeer aan te bevelen. Ik weet zeker dat je met de restjes groente en fruit weer iets heerlijks kan maken. Wij hebben er gegrild en gekruid runder/lamsgehakt bij gegeten, maar als lunch is het ook absoluut A True Delight! ♥

quinoa salade 2

 

ENGLISH VERSION

Quinoa Salad

I find it hard to believe myself, but this salad is made of left-over vegetables from my refrigerator. Already with the bag in my hands I took a quick look in the refrigerator. I knew what I wanted to make, but I saw a reasonably filled vegetables drawer with all kinds of fresh products. It would be a shame to throw all of those vegetables away, so I decided to make something out of them.

Our larder usually offers the choice between rice, bulgur, couscous or quinoa and the vegetables I had are easier to combine with these cereals. I choose the already opened quinoa package.

It is only now that I realise how handy it would be to make a list once of all the products you should have in your larder. It makes cooking much easier and more fun. In this way you can always create something delicious to eat. So, hereby, it’s a promise.

What’s in the Basket

2 personen

125 gr quinoa

1 small red onion, finely chopped

1 clove of garlic, finely chopped

0,5 cucumber, remove the seeds and cut into cubes

0,5 red bell pepper, cut into small pieces

few cherry tomatos, cut in quarters

3 tbls lentils, from the can

2 tbls pine nuts, roasted

a few Macademia nuts, chopped

small bunch parsley, finely chopped

small bunch coriander, finely chopped

a few leaves of mint, finely chopped

0,5 red pepper, finely chopped

2 tbls pomegranate seeds

1 lemon

0,5 orange

olive oil

Salt & Pepper to taste

1. Bring the water with the quinoa to its boiling point; you need 150 ml of water for each 100 grams of quinoa. Let it boil for 8-10 min. on a low fire and stir occasionally. Take the pan off the fire, put the cover on the pan and let the quinoa become done.

2. Cut all the ingredients and put them in a bowl, apart from for the last 4 ingredients. Stir the ingredients carefully with a spoon. Add salt and pepper to taste and squeeze the lemon above the salad. Add the olive oil. I do that by heart, otherwise you can try adding 2 tablespoons. Adding is always possible. Mix everything carefully again and taste the salad. If necessary add more salt, pepper and olive oil to taste.

Lastly, sprinkle the pomegranate pits over the salad. The half of an orange is an example of something you can keep and use for another dish, instead of throwing it away. Next time it will be something different. This time the orange gave a surprising taste to the salad. Superb!

You can vary a lot with salads of quinoa, couscous or bulgur and there is almost nothing that can go wrong. With the following basic ingredients it’s already very tasty:

1 small red onion, finely chopped

1 clove of garlic, finely chopped

0,5 cucumber, remove the seeds and cut into cubes

few cherry tomatos, cut in quarters

2 tbls pine nuts

small bunch parsley, finely chopped

small bunch coriander, finely chopped

a few leaves of mint, finely chopped

1 lemon

Olive oil

Salt & Pepper to taste

Use your fantasy and, primarily, have a look at your refrigerator and larder first. Important tip: use crunchy ingredients especially.

The salad above is a treasure and is highly recommended. I know for sure that you can make something out of the left-over fruits and vegetables. We had grilled and seasoned minced beef/lamb with this dish, but also as lunch it is A True Delight!♥

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: