Slab Pie & Summer Fruits
Salb Pie is eigenlijk gewoon een platte taart of plaat cake. Makkelijk te maken en perfect voor een groot gezelschap. Een mooie rustieke taart en hoeft ook niet perfect op het gebaksbord te liggen. Dat is ook fijn. Qua fruit gebruik je wat je lekker vindt. Ik had veel rood fruit in huis en daarmee de vulling gemaakt. Ik hou van veel vulling, dus dunne taart korst en veel fruit. Yesss!
De taart korst is Pate Brisee, een super lekker Frans deeg. Je gebruikt grof zeezout in dit deeg. Wij houden daarvan, maar als je geen fan bent van grof zeezout, gebruik je een mespuntje fijn zout. Het deeg maak je een dag van te voren. Dat voorkomt veel stress en het deeg is dan op zijn best.
What’s in the Basket
Deeg Pate Brisee
390 gr tarwebloem
250 gr ongezouten roomboter, in bokjes gesneden
1 el suiker
0,5 el grof zout
12-16 el ijswater, water met ijsblokjes
1. Meng de bloem, zout en suiker in een mengkom of Kitchen aid. Voeg de blokjes boter toe. Zet deeghaken in de foodprocessor en mix alles ongeveer 10 sec.
2. Zet de stand van foodprocessor of KitchenAid op middel snelheid. Voeg dan langzaam het ijswater toe. Het deeg is goed als het mooi samenkomt, maar niet nat is. Dit doe je in ongeveer 30 seconden.
3. Strooi wat bloem op je werkoppervlak en verdeel het deeg in 2 delen. Met een deegroller, met bloem bestoven, rol je het deeg uit in de maat van je bakplaat. Leg de uitgerolde plak tussen plastic folie. Rol de ander helft iets kleiner uit en ook deze gaat tussen plastic folie. Leg beide plakken op elkaar in de koeling. Bij voorkeur een nacht of minimaal een uur. Het deeg hoeft niet perfect te zijn, want je kunt het gebroken deeg makkelijk weer aan elkaar vastplakken. Geen stress hoor! Zoals je ziet is het bij mij ook niet heel gebleven.
Vulling
250 gr kersen, ontpit
400gr blauwe bessen
250gr aardbeien
250 gr suiker
40 gr maizena
1 el citroensap, vers geperst
0,25 tl zout
50 gr suiker
melk verdund met water om de taart in te smeren
bakplaat en bakpapier
1. Verwarm de oven voor op 175C. Rol de grote lap deeg uit op een met bloem bestoven werkoppervlak. Leg ruim bakpapier op de bakplaat en leg de grote lap deeg op het bakpapier. Vouw het bakpapier om het deeg zodat een opstaande rand om het deeg ontstaat.
2. Doe al het gewassen fruit in een kom en meng de suiker, maizena, citroensap en zout toe. Roer alles om en verdeel al het fruit over het deeg. Laat minimaal 3 cm van de randen vrij. Zet in de koeling.
3. Rol de 2e lap deeg uit en drapeer over de vulling. Deze lap deeg is kleiner. Vouw de randen van de onderste lap deeg over de bovenste laag zodat je de taart sluit. Druk de randen goed aan.
4. Smeer het deeg in met melk/water mengsel en besprenkel de suiker over de taart. Zie je dat ik hier en daar ook een beetje heb moeten plakken? Helemaal niet erg.
5. Bak de taart mooi goudbruin en de vulling borrelt. De baktijd is tussen 40-55 minuten. Afhankelijk van de oven, maar bij mij was de taart in 50 minuten mooi goudbruin. De vulling kan er aan de zijkant uitlopen. Als de taart afgekoeld is kun je het bakpapier er voorzichtig aftrekken.
6. Laat de taart op een afkoel rek glijden en laat minimaal 45 minuten afkoelen. Doe dat wel voorzichtig zonder dat het deeg gaat breken. De vulling is bloedheet dus het duurt wel even voordat je lekker van de taart mag genieten.
7. Bestrooi de taart met poedersuiker en snij de taart in vierkante stukken. De taart is natuurlijk dezelfde dag het lekkerst, maar je kunt hem absoluut 2 dagen bewaren als je de taart goed in plastic verpakt.
Yummmmmm, A Summer Fruit Delight! ♥ De taart is op voor dat je er erg in hebt!