Basis Risotto & Zoete Cherry tomaatjes

 

risotto basic 2

Basis risotto 

Veel mensen denken dat risotto te moeilijk is en laten het dan voor wat het is. Jammer, want ik vind het altijd een feestje om te maken en te eten. Nee, het is geen snelle hap en als je snel iets op tafel wilt zetten dan is dit niet het goeie gerecht, tenzij je een echte pro bent. Zet alle ingrediënten afgewogen klaar voordat je begint, want dat maakt het allemaal een stuk eenvoudiger. Maar goed, dat hebben jullie mij al vaker van mij gehoord.

Dit is de meest makkelijke risotto die je kunt maken en de basis voor allerlei varianten. Zelf ben ik gek op deze basis versie. Het geheim voor een mooie glanzende risotto is Aandacht en Concentratie. Als je vaak risotto maakt kun je andere dingen tussendoor doen en als je het voor het eerst maakt hou je alle aandacht voor de risotto. Echt, je proeft het verschil.

What’s in the Basket

500ml  fond (kalfs, rund, kip, vis of groente)

50 ml witte wijn

45 gr boter

2 el olijfolie

1 kleine ui, fijn gesnipperd

1 knoflook teen, heel fijn gesneden

450 gr arborio rijst

75 gr Parmezaanse kaas

zout en zwarte peper uit de molen naar smaak

Le creuset pan, of pan met dikke bodem

1. Doe de fond in een pan met 500ml water en verwarm tot het kookpunt. Zet dan op laagste vuur.

2. Verhit de Le Creuset pan en doe de olie en de helft van de boter in de pan. Voeg de ui en de knoflook toe en bak op matig vuur tot de ui glazig is.

risotto

3. Voeg de Arborio rijst toe en en roer goed door elkaar tot de olie mooi rondom de rijstkorrels zit. Voeg de witte wijn toe, roer de rijst tot de wijn is verdampt.

4. Zet het vuur op de laagste stand. Voeg dan 100ml bouillon per keer toe en roer alles goed met een houten lepel door. Nou, hier komt de aandacht en de concentratie. Het roeren is belangrijk. Roer alleen als de rijst los moet komen van de bodem. Te veel roeren is niet goed, omdat de rijst dan kapot kan gaan. Als de bouillon weg is, voeg je meteen weer 100ml toe en herhaal de handeling.

5. Na 15 minuten proef je de rijst. Indien nodig voeg je zout en peper naar smaak toe. Nu voeg je steeds wat minder boullion toe. Het kan zijn dat je niet alle boullion nodig hebt of juist wat meer vocht moet toevoegen. De rijst moet zacht zijn, maar heeft wel een stevige bite. Als de rijst bijna klaar is voeg je de helft van de Parmezaan de rest van de boter toe. Roer rustig door de rijst.

Doe de risotto in een mooie schaal en serveer meteen. An Italian Delight! ♥

Tip 1: ipv 50 ml witte wijn gebruik je 25 ml Pernod – heerlijk bij kip

pernod

Tip 2: Na 20 minuten voeg je een handje diep gevroren tuinerwtjes toe en evt in kleine stukjes gesneden courgette

Tip 3: serveer je vis bij de risotto? Dan laat je de Parmezaanse kaas achterwege

Zoete Cherry Tomaatjes

trostomaatjes

Deze tomaatjes noem ik snoeptomaatjes en ik maak ze vaak. Zo lekker! en klaar in een paar minuten. Ik bak ze in een pan en niet in de oven. Ze zijn een aantal dagen houdbaar in de koeling, dus maak gerust wat meer. Je gaat er geen spijt van krijgen!

What’s in the Basket

paar takjes cherry tomaatjes, gewassen en afgedroogd

50ml olijfolie

1 el rietsuiker

snufje zout en zwarte peper uit de molen (3x draaien)

steel pannetje, pan met hoge rand

1. Verhit een steelpan met dikke bodem en voeg de olie, peper en zout toe. Leg de takjes cherry tomaat in de olie en draai met de pan zodat de tomaatjes bedekt zijn met de olie.

2. Draai met een tang de takjes cherry tomaat om. Bak ze heel even aan, ongeveer 30 sec. Draai ze weer om. Het is normaal dat het een beetje spettert. Strooi de rietsuiker over de tomaatjes en laat 3 minuten bakken. Haal de pan van het vuur en laat in de pan afkoelen.

sweet tomatos

Serveer de zoete tomaatjes bij risotto, vlees, vis, kip of salade. De sap is heerlijk in de sladressing! risotto tomaat

Een super combinatie, A sweet Delight! ♥

 

 

Eén reactie

  1. Pingback: Arancini |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: