Piperade

Piperade nl

Piperade

Weer zo’n grijze saaie dag vandaag dus heb ik zin in wat kleur. Piperade! Veel mensen weten niet van het bestaan van dit overheerlijke gerecht dat je als hoofdgerecht kan eten maar ook als lunch of bijgerecht. Piperade is van oorsprong een Baskisch gerecht en het woord is afgeleid van ‘piper’ of wel ‘pepper’. Het leuke van Piperade is dat je het kan maken met alleen de uien en paprika’s, maar ook met kip of eieren. En ja, vandaag staat de pan in vol ornaat op tafel met alles erin. Heerlijk met vers stokbrood of geroosterde aardappeltjes. A Colorful Delight! ♥ Wat een verwennerij!

Bell peppers

What’s in the Basket

4 personen

4 paprika’s, rood, geel, oranje, groen

2 uien

2 teentjes knoflook, fijngesneden

2 blikken gepelde tomaten

1 flinke tl tomaten puree

2 tl suiker

2 takjes tijm

2 blaadjes laurier

2 tl milde paprikapoeder

0,5 tl cayennepeper

50 ml witte wijn azijn

scheutje olijfolie

peper en zout

4 halve kipfilets

4 eieren

chicken

1. Verwarm de oven voor op 175C.

2. Was de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd dunne repen. Schil de ui, halveer en snijd mooie dunnen halve ringen. Snij de knoflook fijn.

3. Maak de kipfilet schoon en snij de filets overdwars door midden. Doe een scheutje olijfolie in de pan en kruid de kipfilets met zout, peper en paprikapoeder. Bak de kipfilets alleen rondom licht bruin, leg ze in een ovenschaal en zet in de oven. Zet de pan met aanbaksels even apart. Haal de kipfilets na 10 minuten uit de oven en zet apart.

4. Zet de braadpan opnieuw op een laag vuur en gebruik, indien nodig, een beetje olijfolie. Stoof de uienringen in de pan en roer ze om, maar laat ze niet bruin worden. Voeg dan de knoflook toe en laat meestoven. Voeg dan de paprikareepjes toe. Kruiden met de milde paprikapoeder en de cayennepeper. Wees zuinig met de cayennepeper, want het maakt het snel pittig. Proef eerst voordat je er nog meer bij doet.

bell peppers 2

5. Voeg dan de tomaten puree en de suiker toe. Roer alles goed om en laat even bakken. Voeg dan de azijn toe en laat het even verdampen zodat de scherpte eraf gaat. Voeg dan de gepelde tomaten toe. Doe takjes tijm en de laurier blaadjes erbij en laat sudderen. Proef of je nog kruiden/suiker moet toevoegen. Dit is echt persoonlijk, want je kunt het net zo pittig maken als je wilt. Maak het in ieder geval niet te heet.

Piperade 2

6. Leg de kipfilets in de pan en plaats de deksel op de pan. Laat het geheel nog 10-15 minuten sudderen tot de kip gaar en mals is.

piperade

De kipfilet kun je vervangen door eieren. Maak een kuiltje en breek de eieren boven de pan, deksel erop en laat rustig gaar worden, maar laat de dooier niet gaar worden!

piperade 4

En voor de echte verwennerij kip en ei ♥ Er blijft vast nog wat van de groente tomatensaus over. Deze kun je goed een paar dagen bewaren. Met dan alleen een eitje erin is het een heerlijke lunch op de zondag of misschien wel een goed ontbijt. Ik denk dat de Piperade het goed doet bij een kater, Oeps!!! Eén ding is zeker, dit is een blijvertje.

Piperade 3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: