Tam Konijn in mosterd & witte wijn

Konijn mosterd witte wijn saus

Tam konijn in mosterd en witte wijn saus

Ik ga bekennen dat ik nogal kieskeurig ben met wild, of eigenlijk ik ben daar niet zo dol op en zeker geen wild konijn. Ik kreeg toch de vraag of ik konijn wilde maken, want Francisco had het ooit zoooo lekker gegeten en moest dat toch maar eens een keer proeven, maar ja, hoe maak ik dat dan? Met de smaakpapillen in de herinnering is Francisco uiteindelijk aan de slag gegaan met tam konijn en goh, wat een verrassing! Enige moeite met de eerste hap, was ik totaal verrast! Het is overheerlijk, door het sudderen is het vlees super zacht (valt zo van het botje), lekker vol van smaak en de saus is om te smullen. De grote pan op tafel met daarnaast zuurkool en/of aardappel puree is een groot feest, dus dit recept is berekend op 8-10 personen.

What’s in the Basket

10 tamme konijnen bouten

20 jeneverbessen

6 kruidnagelen

4 el Dijon Mosterd

3 tl mosterdzaad

2 takjes verse tijm

2 takjes verse rozemarijn

5 verse laurierblaadjes

600 ml droge witte wijn

2 flinke tl appelstroop

Grof zeezout

Verse  zwarte peper uit de molen

25 gr bakboter en 3 el olijfolie om in te bakken

grote braadpan

Sudder plaatje, te koop bij kookwinkels en altijd handig om te hebben.

1. Pak een diepe schaal en wrijf de bouten in met zout, zwarte peper en mosterd. Leg de bouten terug in de schaal, zodat ze naast elkaar liggen. Verdeel de kruidnagel, jeneverbessen, mosterdzaad, tijm, rozemarijn en de laurierblaadjes over de bouten.

Rabbit 2

2. Giet de droge witte wijn rustig over de bouten tot ze onder staan en roer de appelstroop erdoor.

3. Bedek de schaal met plastic folie en laat een nacht in de koeling marineren. Draai de bouten één keer om in de marinade, want dan trekken de kruiden en specerijen goed in het vlees. De marinade zorgt ervoor dat de bouten garen en kun je zien doordat het vlees een beetje wit verkleurd. De wijn laat het vlees mooi mals worden.

Rabbit 3

4. Haal de bouten 2 uur voor het bakken uit de koeling en draai de bouten voor de laatste keer om.

5. Verwarm de oven voor op 80C.

6. Zet de braad pan of 2 kleinere pannen op het vuur met de boter en de olijfolie. Zodra de boter iets begint te kleuren leg je de bouten goed plat in de pan en bak ze rond om mooi licht bruin. Haal de marinade door een zeef en giet langzaam in de braadpan. Plaats de pan, met de deksel, in de oven. Laat lekker 3 uurtjes sudderen, draai de bouten één keer om en zorg ervoor dat iedere bout goed in de saus ligt. Hierdoor wordt het vlees super mals en valt zo van het bot.

Haal de bouten uit de pan en hou ze goed warm. Indien de saus dun is kun je deze nog wat inkoken. Proef de saus en voeg evt zout naar smaak toe.

Rabbit 4

Heb je geen grote oven dan is een sudder plaatje een must-have. Zet het vuur op de aller laagste stand, zet er een sudder plaatje op en plaats de pan met deksel op het sudder plaatje. Het vlees kan dan lang sudderen, zonder dat het verbrand. Hou het wel goed in de gaten.

De eer is geheel aan Francisco, want hij doet de voorbereiding en ik mag het vlees aanbraden en lekker laten sudderen. A Francisco Delight! ♥

 

ENGLISH VERSION

Rabbit in mustard en white wine sauce

I have to admit that I’m really picky with game or even more true I’m not fond of it really, especially wild rabbit. Still I got the question to cook rabbit, because once upon a time Francisco had tasted a great recipe which I should try myself, hmmm but how am I going to do that?

With the memory of the recipe in his head, Francisco ended up cooking the rabbit, domestic, and wow what a nice surprise! A little hesitated at first, I took the first bite and was happily surprised. It was really delicious, the meat was really tender and soft (falls from the bone),  full of flavor and the sauce was divine. Perfect for a big diner party. Just put the pan on the table and serve the rabbit with potato stew and sauerkraut. So hereby the recipe for 8-10 persons.

What’s in the Basket

10 legs of rabbit (domestic)

20 juniper berries

6 cloves

4 tblsp Dijon Mustard

3 tsp mustardseeds

2 sprigs of fresh thyme

2 sprigs of rosemary

5 fresh bay leaves

600 ml dry white wine

2 tsp apple syrup

Sea salt

Fresh black pepper

2 tbls Olive oil and 25 gr butter

Big casserole

1. Rub the rabbit legs with salt, black pepper and the mustard. Put them next to each other in a large bowl and divide the Juniper berries, Cloves Thyme, Rosemary and bay leaves over the rabbit legs.

2. Pour the white wine over the rabbit legs until they’re swimming and add the apple syrup.

3. Cover the bowl with plastic foil and let it marinade in the fridge during the night. Make sure you turn the legs around, so the meat can absorb all herbs and spices. The marinade will ‘cook’ the rabbit legs which you’ll notice by the white color of the meat. The wine keeps the meat tender as well.

4. Remove the rabbit from the fridge at least 2 hours before cooking and turn the rabbit legs around one more time.

5. Preheat the oven at 80C.

6. Put the casserole on the stove with the butter and olive oil. While the butter starts bubbling, place the rabbit into the casserole an bake until light brown all around. Pass the marinade through a sieve and add the liquid into the casserole. Put the lid on the casserole and place it in the oven. Let it braze for 3 hours, turn the legs around just one time and make sure the legs are laying in the sauce. The meat will go very tender and will fall from the bone. Take the rabbit leg out of the casserole and keep them warm. In case the sauce is too thin, just reduce the sauce by cooking it  a little while longer. Taste and add salt when necessary.

In case you don’t have an oven, just braze the rabbit legs by putting the casserole on the stove on the lowest heat, or even better put the pan on a simmer plate. When you use a simmer plate and lowest heat you can braze the meat for 3 hours as well. Make sure you keep an eye on the stove.

For this recipe I give the honor to Francisco, because he does all the preparation and I just cook and let it braze. A Francisco Delight! ♥

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: