Brioche brood

Brioche prep

Brioche brood

Dit brood doet mij altijd denken aan de vakanties in Frankrijk tijdens mijn jeugd. Wij kampeerden bij de boer in een boomgaard of kleine camping en gingen elke dag vers brood halen bij de bakker in het dorp. De kleinste bakkertjes met de meest heerlijk geurende broodjes. Mijn favoriet was toch wel de brioche. De vorm bestond uit een bol met daarop een kleiner bolletje en grote suiker kristallen. En dat helemaal voor mij alleen!

Het deeg is zo lekker licht en luchtig dat het eigenlijk niet echt brood is, maar eerder een cake. Je kunt het roosteren of gewoon met boter en marmelade eten. Op zich is dat al een gebakje. Natuurlijk kun je het ook met hartig beleg eten. De zoete boterachtige smaak maakt de combinatie met hartig beleg heel bijzonder. A Sunday Breakfast Delight! ♥

What’s in the Basket

mixer met deeghaken, ronde deegvorm Ø 23cm

500 gr Biologische tarwebloem, plus extra om aanrecht mee te bestuiven

7 gr zout

50 gr rietsuiker

10 gr biologische droge gist, verkrijgbaar bij biologische winkel

140 ml warme melk

5 verse medium eieren

250 gr ongezouten zachte boter, plus extra om het bakblik in te vetten

1. Doe de bloem in de mengkom. Voeg de suiker en het zout toe aan één kant van de kom  en voeg de gist toe aan de andere kant van de kom. Voeg dan de melk en de eieren toe en mix alle ingrediënten 2 minuten op langzame snelheid. Zet dan de machine op medium snelheid, ongeveer 6 – 8 minuten, tot je een glanzend elastisch deeg hebt. Voeg dan de zachte boter toe en mix alles nog 4-5 minuten. Zorg ervoor dat de boter helemaal is opgenomen en dat er geen stukjes boter door het deeg zitten. Het is nu erg zacht, maar dat is helemaal goed.
2. Leg het deeg nu in een plastic kom en bedek met plastic folio. Laat het deeg een nacht in de koelkast. Het wordt stevig en je kunt het nu kneden en vormen.
3. Vet de bakvorm in met boter
4. Pak het deeg uit de koeling en leg het op een met bloem bedekt oppervlak. Doe wat bloem op je handen en vouw het deeg een paar keer om zodat de lucht eruit gaat. Verdeel het deeg in 9 gelijke delen en draai elk stuk tot een ronde bal. Leg 8 ballen aan de buiten kant van de vorm in een cirkel en leg de 9e bal in het midden.
Brioche dough  prep brioche dough
Mijn deegvorm, 23cm,  was te klein voor 9 ballen, maar groot genoeg voor 7 stuks. Geen paniek, want van de andere 2 ballen heb ik een ander brood gemaakt, door er kaneel en rozijnen aan toe te voegen. Ook lekker!
 brioche raisins cinnamon  brioche cinnamon prep
5. Bedek de vorm met plastic folie en laat minimaal 1 uur rusten, maximaal 3 uur, zodat het deeg nog mooi kan rijzen.

brioche almost ready

6. Verwarm de oven voor tot 190°C.

7. Bestrijk de brioche met eigeel. De kleine kaneel brioche bestrooi je eerst met wat suiker en dan met eigeel.

8. Bak de brioche 20-30 minuten mooi bruin en gaar. De kleur van het deeg bruint snel door de suiker en de boter, maar dan is het nog niet gaar. Je kunt het checken door met een dun mes in het midden te prikken en als het mes er schoon uitkomt is de brioche klaar. Zelf klop ik op het deeg om te horen of het gaar is. Het geeft dan een mooi hol geluid, klinkt het dof dan is de brioche nog niet gaar.

9. Haal de brioche uit de bakvorm en laat het afkoelen op een bakrek. Serveer de brioche warm of op kamer temperatuur.

Bricohe

brioche cinnamon raisins

Heerlijk met boter ♥

Brioche centre

De bolletjes kun je makkelijk los halen en kijk hoe luchtig de brioche is!

brioche, poached egg & bacon

En tja, heel lekker met een gepocheerd eitje en crispy bacon. Nou, als dit geen goed begin van je zondag is, dan weet ik het niet meer. Happy Sunday & Enjoy! ♥

  1. Pingback: The Easter Table |

  2. Pingback: Citroensiroop – Foodblogswap | Blond met een groen geloof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: