Brioche brood
Dit brood doet mij altijd denken aan de vakanties in Frankrijk tijdens mijn jeugd. Wij kampeerden bij de boer in een boomgaard of kleine camping en gingen elke dag vers brood halen bij de bakker in het dorp. De kleinste bakkertjes met de meest heerlijk geurende broodjes. Mijn favoriet was toch wel de brioche. De vorm bestond uit een bol met daarop een kleiner bolletje en grote suiker kristallen. En dat helemaal voor mij alleen!
Het deeg is zo lekker licht en luchtig dat het eigenlijk niet echt brood is, maar eerder een cake. Je kunt het roosteren of gewoon met boter en marmelade eten. Op zich is dat al een gebakje. Natuurlijk kun je het ook met hartig beleg eten. De zoete boterachtige smaak maakt de combinatie met hartig beleg heel bijzonder. A Sunday Breakfast Delight! ♥
What’s in the Basket
mixer met deeghaken, ronde deegvorm Ø 23cm
500 gr Biologische tarwebloem, plus extra om aanrecht mee te bestuiven
7 gr zout
50 gr rietsuiker
10 gr biologische droge gist, verkrijgbaar bij biologische winkel
140 ml warme melk
5 verse medium eieren
250 gr ongezouten zachte boter, plus extra om het bakblik in te vetten
6. Verwarm de oven voor tot 190°C.
7. Bestrijk de brioche met eigeel. De kleine kaneel brioche bestrooi je eerst met wat suiker en dan met eigeel.
8. Bak de brioche 20-30 minuten mooi bruin en gaar. De kleur van het deeg bruint snel door de suiker en de boter, maar dan is het nog niet gaar. Je kunt het checken door met een dun mes in het midden te prikken en als het mes er schoon uitkomt is de brioche klaar. Zelf klop ik op het deeg om te horen of het gaar is. Het geeft dan een mooi hol geluid, klinkt het dof dan is de brioche nog niet gaar.
9. Haal de brioche uit de bakvorm en laat het afkoelen op een bakrek. Serveer de brioche warm of op kamer temperatuur.
Heerlijk met boter ♥
De bolletjes kun je makkelijk los halen en kijk hoe luchtig de brioche is!
En tja, heel lekker met een gepocheerd eitje en crispy bacon. Nou, als dit geen goed begin van je zondag is, dan weet ik het niet meer. Happy Sunday & Enjoy! ♥
Pingback: The Easter Table |
Pingback: Citroensiroop – Foodblogswap | Blond met een groen geloof