Thaise Mosselen

Fresh Mussels

Thaise mosselen

Het is weer tijd voor mosselen! Wanneer is eigenlijk mosseltijd? Dat hangt een beetje van het weer af, maar meestal loopt het van Augustus t/m Maart/April. Als het een warme zomer is geweest, dan zijn ze iets eerder verkrijgbaar. Wij zijn dol op mosselen en hebben ze al heerlijk gegeten op de klassieke manier. Voor ons is dat met prei, bleekselderij, wortel, ui, knoflook en witte wijn met daarbij een zelfgemaakt knoflooksausje en patatjes.

Het is dan altijd leuk om ze eens anders klaar te maken, Thais!  Ik moet je eerlijk bekennen dat ik dit recept niet zelf heb bedacht, maar uit een boek van Jamie Oliver heb gehaald. Het is echt fantastisch! Hier en daar heb ik het wat aangepast naar mijn smaak. In de Thaise keuken gebruik je geen zout, maar in plaats daarvan gebruikt men Nam Pla. Dit is een vissaus en heeft een nogal aparte geur. Laat je er niet door afschrikken, want de Nam Pla geeft je gerecht een typisch Thaise smaak. Ofwel, Thais koken zonder Nam Pla is geen Thais. Sorry Jaimie! Ik hoop niet dat je mij dit kwalijk neemt……

Stir fry Thai mussels

What’s in the Basket

2-3 personen

2kg verse mosselen

1 grote teen knoflook

1 stengel citroengras

4 bosuitjes

1 verse rode peper

1 grote hand verse koriander

2 el Nam Pla, verkrijgbaar bij de Toko

2 eetlepels zonnebloem olie of sesam olie

sap van 2 verse limoenen

200ml kokosmelk, uit blik

Extra: Paksoi, halve rode peper, Aziatische Oestersaus en witte rijst

1. Breng water aan de kook en voeg de rijst toe. Kook de rijst gaar. De mosselen zijn in 10 minuten klaar, dus hou daar rekening mee.

2. Snij de ingrediënten fijn en houdt de limoen en kokosmelk apart. Snij de Paksoi in grove stukken en snij de halve rode peper fijn. Zet dit apart.

3. Was de mosselen en verwijder de schelpen die stuk zijn. Als er een schelp open is dan geef je hier een tikje op, waardoor de schelp zich zal sluiten. Soms blijft de schelp open en dan ruik je gewoon of het vers ruikt. Neem van mij aan dat je echt wel een ‘verkeerde’ mossel kan herkennen. Ruikt het vers dan kun je deze gewoon eten. Laat de mosselen goed uitlekken.

4. Doe olie in de wok en laat flink heet worden. Doe de mosselen in één keer in de wok en schud ze om in de pan. Voeg de gesneden ingrediënten en Nam pla toe en schep alles goed om totdat alle schelpen open zijn. Gooi de eventueel gesloten schelpen weg, want deze zijn dan niet goed.

Thai mussels & herbs

5. Knijp de limoenen uit boven de pan en voeg dan de kokosmelk toe. Roer alles goed om en breng de kokosmelk aan de kook.

Thai mussels 2

6. Zet intussen een andere wok op het vuur en verwarm de olie. Doe de rode peper en Paksoi in de pan. Schud door elkaar en voeg 1 eetlepel oestersaus toe. Een paar minuten bakken tot alles goed gemengd is, want je wilt de Paksoi lekker knapperig houden.

Zet de wok met mosselen op tafel en serveer met de rijst en de Paksoi.  Als je de rijst in een kommetje serveert dan kun je de ‘soep’ uit de wok en overheen schenken. An Asian Delight ♥

Zo, het slurpen mag beginnen! Thaan hoi Aroy! ofwel Eet Smakelijk!

mussel shells

En allemaal op, zo lekker zijn ze!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: