Floyd’s Salade

Floyd's salad ingrediënts

Floyd’s Salade

Keith Floyd was een Britse Chef en werd beroemd door zijn kookprogramma’s in de jaren 80. Ja, dat is lang geleden, maar Keith Floyd was dan ook baanbrekend met zijn enthousiaste, spontane stijl en altijd met een goed glas wijn in de hand. Hij reisde de hele wereld rond en kookte op mooie buitenlocaties heerlijke gerechten met lokale producten. Keith Floyd is in 2009 overleden, maar is voor veel chefs nog steeds een grote inspiratie. Jamie Oliver noemt hem de Beste TV Chef ooit. Keith Floyd heeft een mooie erfenis achtergelaten, want tegenwoordig zijn de kookprogramma’s niet meer te tellen en zien we beroemde chefs nog steeds hetzelfde doen.

Keith Floyd: “Cooking is an art and patience a virtue… Careful shopping, fresh ingredients and an unhurried approach are nearly all you need. There is one more thing – love. Love for food and love for those you invite to your table. With a combination of these things you can be an artist – not perhaps in the representational style of a Dutch master, but rather more like Gauguin, the naïve, or Van Gogh, the impressionist. Plates or pictures of sunshine taste of happiness and love.

Deze salade staat al vele jaren in mijn oude kookschrift en is tijdens één van de kookprogramma’s opgeschreven. Het gebruik van Balsamico azijn en koriander was toen nog bijzonder en redelijk onbekend. Tegenwoordig zijn deze producten niet meer weg te denken uit de keuken. Toch is deze lauw warme salade absoluut niet saai. Door de groente grof te snijden en snel te bakken blijven alle ingrediënten lekker vers en knapperig. Hij kan zowel in de zomer als in de winter gegeten worden en is heerlijk als diner of zondag lunch. A Floyd’s Delight ♥

What’s in the Basket

voor 2 personen

200 gr kipfilet, in brede reepjes gesneden

2 bosuitjes, grof in de lengte gesneden

1 rode peper, zeer fijn gesneden

krop botersla of kropsla, gewassen en grof gescheurd

8 grote kastanje champignons, gehalveerd

8 trostomaatjes, gehalveerd

Paksoi, grof gesneden en houdt de witte delen van de stronkjes apart

1 el sesamzaadjes

1 teen knoflook, fijn gesneden

handje koriander

2 el  olijfolie of zonnebloemolie

1 flinke scheut Balsamico azijn

Pittige parika poeder, zout en peper naar smaak

De salade is snel klaar dus snij eerst alle groente zoals aangegeven.

1. Doe wat olie in de pan en leg de grove kip erin. Kruid met peper, zout en pittige paprikapoeder.

2. Strooi de sesamzaadjes over de kip zodra deze aan beide kanten een beetje gekleurd is. Zet het vuur iets lager, want zo hou je de kip sappig en branden de sesamzaadjes niet aan. Haal de kip uit de pan en zet afgedekt in aluminium folie apart.

Floyd's Salad chicken

3. Doe wat olie in de pan en laat heet worden. Doe de lente ui , de rode peper en witte delen v/d Paksoi in de pan en bak 1 minuut.

4. Voeg dan de tomaat, knoflook, restant van Paksoi en champignons toe en bak alles nog even op hoog vuur.

5. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Floyd's salad veggies

6. Leg de kip, incl de jus die in de folie ligt,  bij de groente. Blus dan het geheel af met een flinke scheut Balsamico azijn. Het gaat lekker borrelen in de pan en de ingrediënten worden gekarameliseerd. Proef dan of je nog iets wilt toevoegen, zoals peper, zout en Balsamico azijn.

7. Leg de gewassen botersla op een groot bord. Verdeel de groente, kip en Balsamico jus op de sla en garneer met verse koriander blaadjes.

Serveer desgewenst met vers knapperig brood.

Floyd's salad

Eén reactie

  1. Pingback: Floyd's salade met sesamkip, kastanjechampignons en paksoi - Oesters & Uien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: