Bloemkoolsalade met geroosterde kikkererwten
Deze salade is perfect voor een lunch, maar met een stukje vlees, vis of kip erbij is hij ook heerlijk als avondmaaltijd. De ingrediënten zijn het hele jaar door verkrijgbaar dus ‘enjoy the whole year round’. De receptuur is vrij nonchalant. Zelf vind ik radijsjes heerlijk in de salade en heb daar meer van toegevoegd. Zelfs een appel of een sinaasappel erdoor zou heel goed kunnen en geeft het een zomers tintje. Maar goed dat is voor mij dan voor de volgende keer. Voor een gezellige diner party is het ideaal, want de salade kun je van te voren maken. Dus BBQ aan en genieten maar!
What’s in the Basket
1 bloemkool, alleen de roosjes
1 blikje kikkererwten, drooggedept
4 radijsjes, heel dun gesneden
1 rijpe avocado, in stukjes gesneden
1 krop radicchio sla
Citroen zest en sap van 2 citroenen
1 el Dijon mosterd
0,5 el maple syrup
2 takjes munt, blaadjes fijn gehakt
2 bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden
1 klein handje gesneden bieslook
handje zonnebloempitten, geroosterd
Olijfolie
Chili poeder
zout en zwarte peper uit de oven
1 handje platte peterselie
bak rooster, bakpapier, food processor met mes
Verwarm de oven voor op 200C. Verdeel de kikkererwten over het bakpapier en bestrooi ze met wat citroen zest, chili poeder, zout, peper en 1 el olijfolie. Hussel goed door elkaar en zet de tray in de oven. Rooster de kikkererwten goudbruin en knapperig, ongeveer 15 minuten.
Doe de bloemkoolroosjes in delen in de foodprocessor en pulseer tot je kleine kruimels hebt. Doe de bloemkool over in een grote schaal.
Meng de volgende ingrediënten door elkaar: citroen zest, citroen sap, 1 el water, Dijon mosterd, maple syrup, 4 el olijfolie en zout en peper naar smaak. Meng door de bloemkool en proef. Voeg eventueel één van de bovenstaande ingrediënten toe, al naar gelang smaak.
Voeg de radijsjes, peterselie, mint, bosuitjes, bieslook en geroosterde kikkererwten toe en meng door de salade. Verdeel de avocado, geroosterde zonnebloempitten over de salade en strooi er nog wat peper en zout over. Leg de radicchio blaadjes als een cupje op een schaal en schep de salade erin. Perfect voor lunch!
Of een stukje vlees vis of kip erbij en je hebt een heerlijke maaltijd. Ook goed houdbaar tot de volgende dag. A whole year Delight!♥