Risotto Milanese en Rode Poon

prep Risotto milanese

Risotto Milanese & Rode Poon

De zon schijnt vandaag weer volop en daar past een mooi elegant zonnig gerecht bij. Je kunt het prima maken voor je gasten, zonder zelf lang in de keuken te staan. Mmmmm, deze Risotto Milanese is een zonnetje op je bord.

Als je alle ingrediënten afgepast klaar hebt liggen is het een makkie. Dat is trouwens ook één van de geheimen van het koken. Zorg dat je jezelf organiseert in de keuken. Doe je dat niet en moet je alles nog wegen/ wassen en snijden, dan kan het wel eens mis gaan.

Gebruik voor de risotto de Arborio rijst. Risotto blijft altijd spannend, maar oefening baart kunst en geduld is hierbij heel belangrijk! Het is koken met gevoel, omdat je soms wat meer of minder bouillon nodig hebt. Dit hangt af van je vuur, de pan en de rijst.

Na het recept lees je meer informatie over saffraan.  

What’s in the Basket

4 personen

Risotto Milanese

225 gr Arborio rijst

100 gr geraspte Parmezaanse kaas

100 ml witte wijn

1,2 ltr kippen- of groente boullion

1 ui, zeer fijn gesneden

1 teentje knoflook

1 handje verse bladspinazie, gewassen

12 saffraan draadjes*

3 el olijfolie

klontje boter

Spinazie

400gr verse blad spinazie

klein teentje knoflook

vers citroensap

Rode Poon

4 rode poon filets

0,5 verse rode peper

zout en peper naar smaak

1. Zet een pan met bouillon op het vuur. Doe een klein beetje warme bouillon in een kommetje en leg de saffraan erin.

2. Zet de pan met dikke bodem (Le Creuset) op het vuur met 3 eetl. olijfolie. Voeg de fijngesneden ui en knoflook toe en bak 5 min op laag vuur de uitjes zacht.

3. Zet vuur iets hoger, maar niet op hoogste stand. Voeg dan de rijst toe en roer goed om. Voeg de witte wijn toe en roer weer goed om in de pan. Voeg dan de saffraan bouillon, peper en zout toe.

4. Zet vuur weer laag en voeg je beetje voor beetje de bouillon toe. Zodra de bouillon bijna is opgenomen voeg je de volgende lepel toe. Af en toe rustig roeren en zorg dat de rijst los blijft van de bodem. Doe dan de helft van de overgebleven bouillon bij de rijst, maar hou 2 grote lepels achter die je evt nog toevoegt als het nodig is. Even roeren en deksel op de pan.

5. Dep ondertussen de rode poon droog en bestrooi met peper en zout. Zet de pan met wat olijfolie op het vuur en leg de rode poon filets in de pan, strooi de verse rode peper op de vis en bak de filets zachtjes gaar. Hou ondertussen de risotto in de gaten en roer heel af en toe in de pan om te kijken of de risotto los is van de pan. Doe dit met liefde, anders gaan de korrels stuk en krijg je paprijst.

6. In principe heb je voldoende bouillon. Voeg bouillon toe als de rijst te droog wordt. Dit hangt af van de rijst en de ene keer heb je meer bouillon nodig dan de andere keer. Het is belangrijk dat de rijst lekker smeuïg blijft. Voeg zout en peper naar smaak toe. Je gebruikt bouillon en Parmezaanse kaas, dus heb je niet veel zout nodig. Zet vuur uit als de rijst gaar is. Roer de parmezaanse kaas, handje spinazie, klontje boter door de risotto en sluit de pan.

7. Ondertussen zijn de rode poon filets klaar. Leg ze op aluminium folie en maak er voorzichtig een pakketje van. Zet een pan op het vuur met scheutje olijfolie en voeg de knoflook toe. Meteen de spinazie erbij en wat zout en peper. Schep om en sprinkle een klein beetje citroensap op spinazie.

Serveer op een mooi groot bord. In de folie zit wat sap van de gebakken poon. Gooi dit niet weg, maar verdeel dit over de vis.

Buon Appetito! en geniet van deze Summer Delight!

Risotto Milanese en rode poon_Snapseed

Saffraan

Geen specerij straalt zoveel luxe en kwaliteit uit als saffraan. Zoals vele specerijen wordt saffraan al duizenden jaren gebruikt en is het duurste specerij dat er bestaat. Je vindt de specerij in diverse schotels zoals de Spaanse Paella, Indiase curry’s, Italiaanse risotto en Tajine schotels.

De specerij die wij kennen als saffraan wordt gewonnen uit de saffraan krokus (Crocus sativus)en wordt vooral in Iran, India en Spanje verbouwd.

201111221929020.saffraan uit sardinie_1324423553__fi_180x180x1x1

Op de 1e dag van de bloei wordt de bloem met de hand geoogst en worden daarna, ook met de hand, de 3 stampers per bloem geoogst. Dit is de saffraan. Alleen het bovenste gedeelte is belangrijk. De stampers worden gedroogd en licht geroosterd.

Voor 1 kilo saffraan zijn 100.000-150.00 bloemen nodig. Dit is zeer arbeidsintensief werk en is hierdoor zo kostbaar. Gelukkig heb je maar weinig saffraan nodig om in een gerecht te verwerken. Let wel op, want als je het wilt gebruiken dan moet je goed kijken naar de kwaliteit. Er wordt veel gesjoemeld met saffraan. Koop daarom de draadjes en die moeten donker van kleur zijn. Hoe donkerder hoe beter.

Tips: Saffraan 10 min voor gebruik weken in beetje olie, water of azijn. Dat is afhankelijk van het gerecht.

Gebruik 3 draadjes p.p. Te veel geeft een overheersende geur en smaak.

Bewaar saffraan droog en bij voorkeur donker, dan komt de karakteristieke eigenschap goed tot zijn recht.

Laatst zag ik een documentaire over Uruzgan waar saffraan geteeld wordt. Dit is een NL project dat door Lou Cuypers is opgezet. Lees meer over deze dappere ondernemer via deze link.http://saffraan-afghanistan-uruzgan.blogspot.nl/search/label/Lou%20Cuypers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: