It’s Cherry Time!

Cherries

Kersen Clafoutis

Ik zag deze kersen op de markt en kon ze niet weerstaan. Eigenlijk is het kersentijd in Juni en Juli, maar ze zijn nog volop te krijgen en heerlijk zoet van smaak. Ik heb er een simpel recept mee gemaakt, een clafoutis. De franse clafoutis is in Frankrijk een geliefd nagerecht en zowel in de zomer als in de winter wordt het veelvuldig gegeten. Je kunt ook een hartige versie maken, maar die laat nog even op zich wachten. Vandaag een zoete versie. Het deeg is dun en lijkt meer op een dik pannenkoekenbeslag. De clafoutis lijkt dan ook meer op een dikke pannekoek of omelet.

Je serveert de clafoutis lauw warm. Natuurlijk kun je hem ook koud eten, maar dan is de eismaak minder aanwezig.

Oh ja, bij het ontpitten van de kersen kan er nog wel eens wat sap uit de kers komen dus draag niet je nette witte shirt. Om vlekken te vermijden hou ik mijn handen laag in de wasbak en sluit mijn hand om de kers en ontpitter.

Ok, it’s Cherry Time!

What’s in the Basket

6–8 personen

½ el zachte boter

1 el suiker

300 gr kersen, ontpit

poedersuiker, om te bestrooien

Beslag

60 gr bloem

½ tl bakpoeder

3 eieren

60 gr suiker

300 ml melk

½ tl vanille-extract

Bakblik of platte schaal en kersen ontpitter. Deze koop je bijv. bij Blokker. Deze is goedkoop en doet zijn werk prima.

cherries 4

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Mix alle beslagingrediënten met een snufje zout helemaal glad in een blender of keukenmachine. Zet het beslag dan 20–30 minuten apart.

2. Vet ondertussen een bakvorm (ø 25 cm) in met de zachte boter en strooi de suiker erop. Verdeel de kersen over de bodem van de vorm en laat ze in 5 minuten in de hete oven iets zachter worden.

Cherries 2

3. Neem de vorm uit de oven en schenk het beslag over de kersen. Bak de clafoutis 30–35 minuten in de oven of tot de bovenkant goudgeel is. De baktijd is afhankelijk van de grootte van de schaal, dus check eerst goed of de clafoutis gaar is.

Cherries 3

Laat de clafoutis even tot rust komen. Strooi er poedersuiker op en serveer de clafoutis lauw warm, evt met toefje crème fraîche of bolletje ijs. Hou er rekening mee dat de clafoutis lastig te snijden is. Je kunt de schaal ook in het midden op tafel zetten. Het is altijd gezellig als gasten zelf een portie uit de schaal kunnen scheppen.

Dus ga naar de markt, haal wat kersen nu het nog kan en geniet van deze Cherry Delight!

Cherries 5

Dit lekkere recept kan met allerlei soorten zomerfruit gemaakt worden en voeg er evt. nootjes of granen aan toe. Een hartige versie houden jullie van mij tegoed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: