Quinoa, daar kan ik geen genoeg van krijgen. Dit mooie product is heel makkelijk te bereiden. Een paar dagen geleden kwam ik langs Vinnies Deli op de Haarlemmerstraat in Amsterdam. Hier maken ze dagelijks verse salades en gerechten, alles biologisch. Een heel leuk tentje waar je ook gezellig binnen kunt zitten. Om het mijzelf die avond gemakkelijk maken ging er een heerlijke salade mee naar huis. Ik kon niet kiezen uit al dat lekkers, dus heb ik van alles wat meegenomen. Samen met één van mijn favoriete magazines en een glaasje wijn was het heerlijk genieten van een zomerse avond in de tuin.
Dit gaf mij inspiratie tot het volgende gerecht.
Vandaag is het dus een salade, met allerlei lekker verse ingrediënten. Ga lekker je gang en combineer, maar gebruik in ieder geval mooie biologische producten.
In dit recept gebruik ik voorgekookte rode bieten. Voeg deze als laatste toe. Zoals je ziet heb ik dat niet gedaan en daardoor is de salade helemaal roze gekleurd. Dat maakt qua smaak niet uit, maar voor het oog is het beter om later toe te voegen. Je ziet dan alle mooie frisse kleuren van de groenten.
What’s in the Basket
4 personen
150gr puy linzen
1 eetl. mooie olijfolie
1 eetl. Rode wijnazijn
zeezout en zwarte peper uit de molen
150gr quinoa
Bosje groene asperges, houten uiteinden afgesneden en in snijd in stukjes van 2.5cm
180gr haloumi kaas
2 limoenen, sap en zest.
200gr cherry tomaatjes, gehalveerd
2 voorgekookte rode bieten
3 bosuitjes, fijn gesneden
1 groene chilli, zaadjes eruit halen en heel fijn gesneden
handje verse munt, grof gesneden
Zet de linzen met 600ml water op het vuur en breng aan de kook, 15-20 minuten op laag vuur. Ze moeten nog wel stevig zijn, al dente. Giet af en spoel ze af onder koud water. Doe de linzen over in een grote schaal en laat helemaal afkoelen. Voeg de olijfolie, azijn, peper en zout naar smaak toe als ze afgekoeld zijn. Doe dat niet als de linzen nog warm zijn.
Ondertussen zet je de quinoa op met 600ml water en breng aan de kook. Zet vuur lager en kook de quinoa 10-15 minuten. Het is dan iets doorzichtig. Roer de quinoa los met een vork en voeg toe aan de linzen.
Kook de asperges beetgaar, 2-3 minuten. Giet ze af en leg ze zsm in ijswater. Afgieten en voeg toe aan linzen en quinoa.
Zet een grillpan of koekepan op het vuur met scheutje olijfolie. Gril de Haloumi 2-3 minuten en snij in blokjes. Besprenkel de kaas met limoensap. Meng tomaatjes, bosuitjes, chili, munt en de limoen zest door de linzen. Goed op smaak brengen met zout en peper en eventueel olijfolie en azijn. Als laatste haal je het vel van de rode biet, snij in blokjes en voeg ze toe aan de salade. Serveer op een bord, garneer met de Haloumi. Lekker met vers brood.
A fresh and healthy Delight ♥
ENGLISH VERSION
Today we have a beautiful salad with all kinds of healthy ingredients. Go ahead and see what you have in the fridge. In any case, try to use fresh biological greens.
In this recipe I use pre cooked beetroots. Don’t make the same mistake. I added the beetroot too early and the salad turned totally pink, so add the beetroot at the last moment. In terms of taste it does not matter, but for the eye it’s much better. You see all the beautiful fresh colors on your plate.
What’s in the Basket
4 persons
150 gr puy lentils
1 tbsp. extra vergine olive oil
1 tbsp. red wine vinegar
fresh black pepper & salt, to taste
150 gr Quinoa
1 bunch green asparagus, take the wooden parts of and cut into 2.5cm pieces
180 gr Haloumi Cheese
2 Limes, juice and lime peel.
200 gr cherry tomato’s, cut in half
2 pre cooked beetroots
3 Spring onions, finely chopped
1 green chilli, take the seeds out and finely chopped
a hand fresh mint, finely chopped
Add the lentils to 600ml water and bring to a boil, 15-20 minutes on low heat. The lentils should be firm, cooked al dente. Drain and rinse under cold water. Place the lentils in a bowl and let cool completely. Then add the olive oil, vinegar, salt and pepper.
In the meanwhile bring the quinoa to a boil and cook for 15-20 minutes on low heat. Stir the quinoa with a fork, so the grain doesn’t stick together and add to the lentils.
Cook the asparagus in 2-3 minutes. They should be firm and put them immediately in ice water. Drain and add to the quinoa.
Heat the grill pan with a splash of olive oil. Grill the Haloumi cheese for 2-3 minutes, cut into cubes and sprinkle with some lime juice. Mix the tomato’s, spring onions, chili, mint and lime zest into the quinoa. Add some salt, pepper, olive oil and vinegar to your taste.
Last but not least, cut the beetroot into cubes and add to the salad. Serve on a plate , garnish with the Haloumi cheese and some tasty fresh bread. A fresh healthy Delight ♥