Key Lime Pie & Meringue Topping

KeyLimepie_Snapseed

Limoentaart & Meringue Topping

Tijdens onze vakantie in Key West (Florida) zagen wij deze taart overal op de kaart staan. Het is dan ook Florida’s meest beroemde dessert. Iedereen beweert dat zij de lekkerste Key Lime Pie maken en is er een heuse concurrentiestrijd gaande. In NL kun je de kleine Key Limes niet kopen, tenminste ik heb ze nog niet gevonden. Het sap van de kleine Key Lime is zuurder dan de limoen die we hier kennen, maar toch doen de limoen en citroen het prima in dit recept. Samen met de zoetheid van de gecondenseerde melk is dit een fantastische combinatie.

Dit recept komt met een zachte meringue topping. In de zomer kun je deze weglaten en de taart royaal bedekken met zoet vers fruit, zoals aardbeien, bosbessen, bramen, rode besjes en bestrooi voor het opdienen met poedersuiker. Dit ziet er prachtig uit, maar ik ga toch liever voor de meringue, ook in de zomer.

What’s in the Basket

Deegkorst

300gr Graham crackers verkruimeld en snufje kaneel*

125ml gesmolten boter, ongezouten

* ipv graham crackers kun je volkorenbisquits gebruiken. Kaneel is dan niet nodig

 

Vulling

3 eierdooiers

1 blikje gecondenseerde melk

5 eetl. vers limoensap

5 eetl. vers citroensap

2 theel. limoenrasp

Meringue

3 eiwitten

125gr fijne kristal suiker

  1. Verwarm de oven voor op 175C
  2. Maal de crackers tot kruimels in de keukenmachine en doe ze samen met de gesmolten boter in een kom. Roer met een lepel tot kruimelig deeg. Leg bakpapier op de bodem van de taartvorm en druk het mengsel op de bodem. Bak de deegkorst 5 min en haal uit de oven, maar laat de oven aan.
  3. Maak ondertussen de vulling. Doe de eierdooiers en gecondenseerde melk in een kom. Klop met de mixer op hoge stand tot dat het mengsel licht en luchtig is, ong. 5 min. Klop er geleidelijk de limoen/citroensap en –rasp door.
  4. Schenk het mengsel op de deegkorst. Bak de taart 6-8 minuten, of tot dat de vulling is gestold. Je kunt de vulling checken door met een bakthermometer of metalen spies in het midden van de taart te prikken. Als deze heet een schoon eruit komt is de taart klaar. Laat afkoelen.
  5. Zet de oven nu op 200C. Klop de eiwitten met een mixer tot zachte pieken. Begin op lage snelheid en voer geleidelijk de snelheid op. Voeg continue, maar langzaam de suiker toe en klop totdat de eiwitten glanzen en stevig zijn. Als je de garde uit de eiwitten haalt, moet er een mooie piek blijven staan. Verdeel de eiwitten met een spatel over de taart en maak met de spatel grove pieken. Dit hoeft niet netjes hoor! Zet de taart 3-5 min in de oven totdat de meringue mooi licht bruin is geworden. Ik raad je aan om hier gewoon bij te blijven, want het kan binnen een paar seconden zwart worden. De Meringue moet zacht blijven. Ohhh zo lekker!
  6. Laat de taart afkoelen tot kamertemperatuur en plaats in de koelkast zonder af te dekken.

Ik weet zeker dat deze hoog zal scoren in Key West! My Sweet Delight!♥

ENGLISH VERSION

Key Lime Pie & Meringue Topping

On our holiday in Key West (Florida) we saw this pie everywhere on the menu. It is, not surprisingly, Florida’s most famous recipe. Everybody claims that they make the most delicious Key Lime Pie and there is a genuine competition running. In Holland you cannot buy the small Key Limes; at least, I haven’t found them yet. The juice of the small Key Lime is more sour than of the limes we are familiar with here, nevertheless, lemon juice and regular lime juice do the job just as well in this recipe. Together with the sweetness of the condensed milk it makes a fantastic combination.

This recipe comes with a soft meringue toping. In the summer you can leave this out and instead cover the pie royally with sweet fresh fruit, like strawberries, bilberries, blackberries, red currants and dust them with caster sugar before serving. This looks beautiful, but I prefer the meringue, even in the summer.

What’s in the Basket

Dough

300gr Graham crackers, crumbled, pinch of cinnamon*

125ml melted butter, unsalted

* instead of the graham crackers you can use digestive biscuits. There’s no need to use the cinnamon.

 Filling

3 egg yolks

1 tin condensed milk

5 tbls. fresh lime juice

5 tbls. fresh lemon juice

2 tsp. lime zest

 

Meringue

3 egg-whites

125gr fine sugar

1. Preheat the oven to 175ºC degrees

2. Crush the crackers into crumbs in the food processor and put them together with the melted butter in a bowl. Stir with a spoon until becomes crumbly dough. Place the baking parchment on the bottom of the baking tin and press the mixture onto the bottom. Bake the dough crust for 5 minutes and leave the oven on after taking the tin out.

3. Meanwhile, make the filling. Pour the egg yolks and the condensed milk in a bowl. Beat it together using the mixer on high until the mixture becomes light and airy, after approx. 5 min. Beat the lemon/lime juice and lime zest gradually into the mixture.

4. Pour the mixture onto the dough crust. Bake the pie for 6 to 8 minutes, or until the filling has clotted. You can check the filling by pricking a baking thermometer or a metal skewer in the center of the pie. If this comes out hot and clean, the pie is ready. Let it cool.

5. Now turn the oven to 200ºC degrees. Whisk the egg whites with a mixer until soft peaks form. Start with low speed and accelerate the speed gradually. Add the sugar continuously yet slowly and whisk until the egg whites are glazed and stiff. Beautiful peaks should remain after you take the whisk out of the egg whites. Spread the egg whites over the pie with a spatula and use the spatula to form rough peaks. This doesn’t have to be done neatly! Put the pie for 3-5 min. in the oven until the meringue has become pretty light brown. I advise you to stay near the pie while it’s in the oven since the meringue could turn black within seconds. The meringue has to remain soft. Ohhh so very delicious!

6. Let the pie cool to room temperature and place it in the refrigerator without covering.

I’m sure this pie will score high in Key West! My Sweet Delight!♥

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: