Vandaag een spicy gerecht, wat je heel goed van-te-voren kunt maken en perfect is voor een diner party. Jaaa, het is er eentje met een kick! Wij houden van spicy, maar dit gerecht is echt niet To Hot en ik denk dat je deze hoeveelheid chili vlokken gewoon kunt aanhouden. Tja, want als je niet van spicy houdt, dan maak je dit gerecht toch niet. De anijs in dit gerecht maakt het echt af. Ik weet niet zo goed waar ik dit gerecht moet plaatsen, want het is een beetje Mediterraans, beetje Caraïbisch, ach het is gewoon heerlijk en een echte aanrader!
Yummy Spicy Kippendijtjes
4 personen
1,5 tl korianderzaadjes of 1 tl korianderpoeder
1/4 steranijs peultje
1,5 tl verse zwarte peper uit de molen
1 volle tl gedroogde chili vlokken
1 tl zout
8 kippendijtjes zonder bot
3 el plantaardige olie
1 grote witte zoete ui, gehalveerd en dun gesneden
1 prei, alleen witte en zachtgroene deel, in dunne ringen
2 volle el tomatenblokjes, uit blik of 2 pomodorie tomaten, in blokjes gesneden
3 takjes verse tijm
3 takjes verse oregano of 1tl gedroogde oregano
100ml rode wijn
1 el rode wijn azijn
1 el honing
2 bosuitjes, in ringetjes gesneden, voor garnering
Gehakte peterselie, voor garnering
1. Verwarm de oven voor op 170C.
2. Rooster in een kleine koekenpan de koriander, steranijs, chili vlokken en de verse peper op half hoog vuur, schud de pan tot de kruiden geuren, ongeveer 2 minuten. Doe de kruiden in een vijzel en maal ze fijn. Voeg je het zout toe en laat iets afkoelen. Strooi de kruiden over de kippendijtjes en masseer het goed in.
3. Verhit de olie in een koekenpan en bak de kippendijtjes goudbruin op hoog vuur, 10 minuten. Leg de kippendijtjes in een ovenschaal.
4. Gebruik dezelfde koekenpan, waarin je de kip hebt gebakken en bak de ui met prei, op half hoog vuur, in 5 minuten gaar. De prei en ui moet zacht worden en worden daardoor lekker zoet. Voeg de tomaten, tijm, en oregano toe en kook dit ongeveer 3 minuten. Voeg de rode wijn toe en laat tot een 1/4 inkoken, schraap alle resten die vastzitten in de pan met ene houten lepel, in 5 minuten. Voeg 100ml water toe en giet de saus over de kippendijtjes. Breng even aan de kook.
5. Bedek de pan met aluminiumfolie en smoor de kippendijtjes in ongeveer 30 minuten gaar. Leg de kip op een schaal apart. Er mag wat ui en prei aan vast blijven zitten.
6. Zeef de saus in een pan en breng aan de kook tot dat de saus is ingekookt tot 100ml, in ongeveer 5 minuten. Roer de wijn azijn en de honing door de saus en hou dit warm. Of warm het op als je aan tafel gaat. Het mag niet meer koken.
7. Verhit de koekenpan en bak de kippendijtjes nog even aan.
De kippendijtjes zijn heerlijk zacht en voor de mensen die niet van vet houden, zoals ikzelf. Er is geen vet meer te vinden, want door het smoren is dat allemaal verdwenen.
Serveer de kip met de saus en garneer met de bosui en peterselie. Wij hebben het gegeten met tagliatelle, haricots verts en tuinboontjes. A Yummy Spicy Delight ♥